SC Cambuur heeft zondag op bezoek bij FC Utrecht de tweede uitzege van het seizoen geboekt. Heracles Almelo deed in het thuisduel met ADO Den Haag goede zaken in de kelder van de eredivisie.

Cambuur wist voor het eerst sinds het vorig seizoen terugkeerde in de eredivisie een wedstrijd te winnen op echt gras door twee late doelpunten in Utrecht: 3-1.

Heracles versloeg in het eigen Polman Stadion concurrent ADO Den Haag met 3-1 door onder meer twee goals van Oussama Tannane.

De nummer zeventien van de ranglijst heeft na de tweede thuiszege van het seizoen en de derde overwinning in totaal negen punten, één minder dan de nummer zestien NAC Breda en vier minder dan ADO, dat vijftiende staat. De kloof met hekkensluiter FC Dordrecht is vergroot naar vier punten.

Cambuur staat zesde met twintig punten, evenveel als nummer zeven PEC Zwolle. FC Utrecht staat elfde met drie punten minder.

Utrecht-Cambuur

FC Utrecht kreeg in De Galgenwaard in de eerste 36 minuten twee strafschoppen van scheidsrechter Richard Liesveld, maar Ruud Boymans wist alleen de eerste raak te schieten.

Hierdoor kon Martijn Barto vijf minuten voor rust gelijkmaken namens Cambuur. De aanvaller kopte raak op aangeven van rechtsback Calvin Mac Intosh.

In de laatste tien minuten van het duel wisten de Friezen de wedstrijd te beslissen. Eerst maakte Bartholomew Ogbeche zijn achtste goal van het seizoen en in de 89e minuut gooide de net ingevallen Dejan Meleg de wedstrijd in het slot.

Heracles-ADO

ADO Den Haag begon nog wel goed aan het belangrijke duel met Heracles. De wedstrijd was nog geen tien minuten oud toen Heracles al op achterstand kwam. Mike van Duinen brak uit op links, waarna het voor Mathias Gehrt een koud kunstje was de voorzet achter doelman Dennis Telgenkamp te schuiven.

De gelijkmaker na ruim een half uur kwam min of meer uit de lucht vallen. Tannane rondde, na voorbereidend werk van Milano Koenders, een prima één-tweetje met Iliass Bel Hassani doeltreffend af: 1-1.

Die onverwachte, op dat moment onverdiende, gelijkmaker gaf Heracles een stoot adrenaline. Plotseling kwamen passes vaker aan en verloor ADO steeds meer de controle. Kort voor de rust leverde dat het dodelijk effectieve Heracles tot grote vreugde van het thuispubliek nog twee fraaie doelpunten op.

Eerst scoorde Thomas Bruns na een prima actie van Bryan Linssen. Vervolgens maakte Tannane zijn tweede treffer. Hij behandelde een pass van invaller Mark-Jan Fledderus technisch begaafd, versnelde en liet doelman Martin Hansen voor de derde maal in het duel kansloos.

ADO Den Haag wekte na rust geen moment de indruk nog te geloven in een goed resultaat, waardoor Heracles zonder in de problemen te komen de drie punten over de streep trok.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie