Zwitserland heeft zondag voor de eerste keer in de geschiedenis de Davis Cup gewonnen. Roger Federer bezorgde zijn land in de vierde partij tegen Frankrijk het beslissende derde punt.

Federer was in het derde enkelspel in drie sets te sterk voor Richard Gasquet: 6-4, 6-2 en 6-2. De stand met nog één partij te gaan was hierdoor 3-1 in het voordeel van de Zwitsers.

De Franse nummer 26 van de wereld verving in Lille op het laatste moment Jo-Wilfried Tsonga (twaalfde op de wereldranglijst), die kampte met een elleboogblessure.

De 33-jarige Federer heeft nu alle grote prijzen in het tennis gewonnen, behalve een gouden medaille in het enkelspel op de Olympische Spelen. De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar pakte in 2008 samen met Stan Wawrinka wel de olympische titel in het dubbelspel.

Dat duo zorgde er zaterdag met een cruciale overwinning in de dubbel voor dat Zwitserland met een 2-1 voorsprong de laatste dag in ging. Federer, die vrijdag zijn eerste enkelspel kansloos verloor van Gaël Monfils, maakte het direct bij de eerste mogelijkheid af.

Backhand

Gasquet had twaalf van zijn vorige veertien wedstrijden tegen Federer verloren en ook in het voetbalstadion in Lille had de 28-jarige Fransman nooit echt uitzicht op een overwinning.

De nummer twee van de wereld, die in de aanloop naar de Davis Cup-finale nog kampte met rugklachten, serveerde erg sterk in de eerste set en had aan een break in de derde game genoeg om de set in 44 minuten naar zich toe trekken: 6-4.

Federer pakte direct door in het tweede bedrijf. Een fout met de backhand van Gasquet leverde direct een break op en de Fransman wist zelf in de eerste twee sets geen enkel breekpunt te forceren in de servicegames van zijn tegenstander: 6-2.

Gasquet gaf niet op in de derde set, maar Federer bleef amper wat weggeven op zijn eigen opslag en met een simpele volley pakte hij op 2-2 de beslissende break. Nadat 'King Roger' op 4-2 nog een keer door de opslag van de Fransman heen ging, serveerde hij de wedstrijd uit, waarna hij ter aarde stortte en het niet droog hield.

Federer: 'Dit is niet voor mij, maar voor het team'