Lionel Messi was zaterdag liefst drie keer trefzeker namens FC Barcelona en verbrak zo het stokoude doelpuntenrecord in de Primera Division.

De Argentijn kwam op een totaalaantal van 253 doelpunten en passeerde daarmee Telmo Zarra, die 251 keer het net vond namens Athletic Bilbao in de jaren 40 en 50.

"Toen ik mijn eerste doelpunt in La Liga maakte, kon ik me niet voorstellen dat ik ooit enig record zou verbeteren", zegt Messi op Facebook. "Laat staan deze geweldige prestatie van de grote Telmo Zarra."

De pas 27-jarige Messi debuteerde in 2004 onder coach Frank Rijkaard en had slechts tien jaar nodig om topscorer te worden in hoogste Spaanse divisie. "Dat heb ik alleen kunnen bereiken door alle steun die ik in mijn tijd hier heb gehad en ik wil deze prestatie aan jullie allemaal opdragen."

Messi is zijn fans erkentelijk en stelt dat zij doorslaggevend zijn geweest in zijn doelpuntenreeks. "Bedankt dat jullie er altijd voor me zijn. Ik wil dit ook opdragen aan degenen die niet meer onder ons zijn. Ik zal jullie niet vergeten. Iedereen bedankt voor alle steun!"

Video: Messi verbreekt doelpuntenrecord Primera Division

Champions League

Ruim twee weken geleden achterhaalde de Argentijn ook al Raul als eeuwig topscorer in de Champions League. Tegen Ajax maakte de linkspoot twee goals, waarmee hij zijn totaal op 71 doelpunten bracht, evenveel als de Spaanse oud-aanvaller van Real Madrid en Schalke 04.

In de strijd om het recordaantal treffers in het Europese miljoenenbal ondervindt stevige concurrentie van Cristiano Ronaldo. De aanvaller speler van Real Madrid staat momenteel op 70 treffers.

Messi passeert Zarra en vestigt Spaans doelpuntenrecord