Ajax heeft zaterdagavond een geflatteerde 4-1 thuiszege geboekt op sc Heerenveen. De Amsterdammers kwamen pas tot scoren na een rode kaart voor de Friezen.

Het was Luciano Slagveer die Heerenveen voor rust op 1-0 zette, maar de aanvaller was ook degene die in de slotfase van de eerste helft met twee keer geel naar de kant moest.

In de tweede helft kon Ajax daardoor alsnog orde op zaken stellen en daarbij was een hoofdrol weggelegd voor invaller Ricardo Kishna. De buitenspeler gaf de assist bij de 2-1 van Anwar El Ghazi en scoorde zelf ook nog, waardoor Ajax nu al negen wedstrijden op rij ongeslagen is in de eredivisie.

Bovendien werd door de zege op Heerenveen het gat met koploper PSV verkleind tot één punt. Zondag komen de Eindhovenaren nog in actie, zij spelen uit bij FC Groningen.

Ontsnapt

Het duel met Heerenveen was ook de tweede wedstrijd op rij waarin trainer Frank de Boer Arek Milik in de spits de voorkeur gaf boven Kolbeinn Sigthorsson. Maar waar de Pool twee weken geleden tegen SC Cambuur al vroeg in de wedstrijd trefzeker was, kon hij ditmaal weinig uitrichten in de eerste helft.

Alleen met een aardig passje na een halfuur op Davy Klaassen had Milik voor rust zijn waarde, maar de middenvelder schoot vervolgens in kansrijke positie voorlangs.

Heerenveen leidde op dat moment verdiend met 1-0. Ajax kwam combinerend amper door de Friese verdediging heen en aan de andere kant had de Amsterdamse defensie vooral moeite met Slagveer en Mark Uth.

Joël Veltman liet Uth al na een kwartier ontsnappen, maar doelman Jasper Cillessen voorkwam een voorsprong voor de bezoekers, waarna Niklas Moisander onnodig een corner weggaf. Uit die hoekschop was het wel raak. Slagveer werkte de bal vanaf de rand van de zestien meter zeer fraai in de bovenhoek: 1-0.

Vasthouden

Gesterkt door de voorsprong bleef Heerenveen de betere ploeg, maar de Friezen faalden een aantal keer in de afronding.

Ajax stelde daar vooral schoten van afstand tegenover. Pas in de slotfase van de eerste helft was de gelijkmaker dichtbij toen een kopbal van de bij een corner mee naar voren gekomen Veltman van de lijn werd gekopt.

Dat Heerenveen ondanks de voorsprong met een slecht gevoel de rust in ging kwam door de rode kaart van Slagveer. De doelpuntenmaker kreeg zijn tweede gele kaart en dus rood vanwege vasthouden van Nicolai Boilesen.

Slordig

De man-meer-situatie zorgde voor een heel ander spelbeeld in de tweede helft. Heerenveen zakte in en Ajax moest door de Friese muur heen zien te breken. En dat lukte de thuisploeg ook al snel, al leverde dat nog geen treffer op.

Opnieuw was er een goede voorbereidende actie van Milik, waarna El Ghazi de bal van dichtbij kon binnentikken. De jonge vleugelspeler mikte de bal echter in de handen van Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt.

De actie van El Ghazi was typerend voor het slordige en ongelukkige spel van Ajax en niet geheel toevallig hadden de Amsterdammers de hulp van Heerenveen nodig om wel trefzeker te zijn. Het was de Friese middenvelder Daley Sinkgraven die de bal uit een corner na 65 minuten in eigen doel werkte (1-1).

Twintig minuten voor tijd haalde de zwak spelende El Ghazi alsnog zijn gram. Uit een voorzet van Kishna schoot hij de bevrijdende 2-1 binnen, waarna Kishna de voorspong snel uitbreidde. De invaller werkte overtuigend af na geklungel achterin bij Heerenveen.

In de slotfase was ook Milik nog trefzeker. De spits benutte een penalty, waardoor Ajax geflatteerd met 4-1 won in de Arena.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie

De Boer: 'Na 0-1 lange periode slecht gespeeld' | El Ghazi en Ajax mondeling akkoord over contractverlenging