Feyenoord heeft zaterdagavond pas in de slotfase afstand kunnen nemen van tien man van hekkensluiter FC Dordrecht. De Rotterdammers wonnen in de eigen Kuip met 2-0.

Jens Toornstra zette de thuisploeg in de 86e minuut op voorsprong en invaller Ruben Schaken besliste het duel in blessuretijd met een mooi lobje.

Feyenoord bleef zo voor het zevende competitieduel op rij ongeslagen. Keeper Kenneth Vermeer hield bovendien voor de vierde keer op rij zijn doel schoon in de eredivisie.

FC Dordrecht speelde de laatste twintig minuten met een man minder na een rode kaart voor verdediger Marvin Peersman.

Feyenoord staat voorlopig derde met 24 punten, zes minder dan koploper PSV. De Eindhovenaren komen zondag nog in actie bij FC Groningen. Dordrecht blijft laatste met vijf punten.

Gesloten defensie

FC Dordrecht had het in de eerste helft redelijk voor elkaar in de De Kuip. Vanuit een gesloten defensie kon de hekkensluiter het ingecalculeerde offensief van Feyenoord goed pareren.

De thuisploeg, zonder de geschorste gangmaker Jordy Clasie en de geblesseerde aanvaller Elvis Manu, hanteerde een te laag tempo om de hechte Dordtse afweer uiteen te spelen.

Af en toe ontstond er gevaar bij een dieptepass van Sven van Beek, Jens Toornstra of Lex Immers. Maar met name aanvaller Colin Kazim-Richards wist zich in kansrijke posities nauwelijks raad met de bal.

De Turkse Engelsman, die sinds begin oktober niet meer scoorde, had van Rutten toch weer de voorkeur gekregen boven Mitchell te Vrede.

Uitgefloten

Het uitgefloten Feyenoord begon getergd aan de tweede helft. Toornstra stuitte na een slimme hakbal van Kazim-Richards op doelman Filip Kurto en Terence Kongolo kopte op de lat. Nadien was ook een simpele kopkans aan Kazim-Richards niet besteed.

Door het uitblijven van een treffer nam de frustratie bij Feyenoord op en buiten het veld toe. Tonny Vilhena kreeg het zelfs even aan de stok met de zelfzuchtige Kazim-Richards.

Na de rode kaart voor Peersman, na een stevige charge op Toornstra, leek het dappere FC Dordrecht vanaf de 72e minuut verloren. Doelman Kurto wilde echter van geen wijken weten.

Tegen het schot van Toornstra had hij echter geen verweer (1-0) waarna ook Schaken nog fraai tot scoren kwam: 2-0.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie

Rutten 'dik tevreden' over niet scorende Kazim-Richards