AZ heeft zaterdag een zwaarbevochten zege op Vitesse geboekt. In Alkmaar zorgde Aron Johansson voor de enige treffer van de wedstrijd: 1-0. Go Ahead Eagles zette in eigen huis NAC Breda met 2-0 opzij. Willem II verzuimde te winnen van Excelsior: 1-1.

AZ had de nipte overwinning te danken aan een goede eerste helft, waarin het na een klein kwartier spelen op voorsprong kwam via Johansson. De spits kopte raak uit een uitstekende voorzet van Thom Haye.

Vitesse speelde een zeer matige eerste bedrijf. De ploeg van trainer Peter Bosz grossierde met name op het middenveld in balverlies.

De Arnhemmers kregen vlak voor de rust pas de eerste mogelijkheden. Twee hoekschoppen van Vejinovic brachten de defensie van AZ in grote problemen en doelman Esteban had moeite met een schot van Bertrand Traoré. 

Aan de andere kant moest keeper Eloy Room, vervanger van de aan een teen geblesseerde Piet Velthuizen, gestrekt naar de hoek bij een hard schot van de uitblinkende Haye.

In de tweede helft kwam Vitesse een stuk sterker voor de dag en kon AZ niets anders dan tegenhouden. Denys Oliynyk kopte op de bovenkant van de lat, Bertrand Traoré kreeg een aantal goede schietkansen en Abiola Dauda miste van nog geen vijf meter afstand. Gescoord werd er echter niet meer in Alkmaar.

Go Ahead Eagles-NAC Breda

Go Ahead Eagles deed met de zege op concurrent NAC uitstekende zaken op de ranglijst. Beide doelpunten vielen in het eerste half uur van de wedstrijd.

De Deventenaren kwamen al na tien minuten op voorsprong. NAC-verdediger Kenny van der Weg nam een bal in het eigen strafschopgebied slecht aan en Jules Reimerink profiteerde. De rechtsbuiten schoof de bal achter doelman Jelle ten Rouwelaar.

Go Ahead bleef na de openingstreffer de gevaarlijkste ploeg. Zo was Sven Nieuwpoort in de 23e minuut dicht bij de 2-0, maar de verdediger zag zijn kopbal van de lijn worden gehaald. Vlak daarna was het wel raak via Alex Schalk. De aanvaller combineerde met Jeffrey Rijsdijk, die tegenstander Rémy Amieux onderuit zag gaan, en werkte de bal vervolgens in de verre hoek.

NAC drong na die achterstand voor het eerst echt aan en kreeg via Adnane Tighadouini en Uros Matic twee aardige kansen. Doelman Mickey van der Hart kwam echter niet in de problemen.

Na rust was het duel beter in evenwicht en kreeg NAC via Erik Falkenburg een uitstekende kans op de 2-1. Van der Hart had echter een passend antwoord op diens kopbal. Aan de overkant lieten Reimerink en Fernando Lewis na 3-0 te maken. NAC beëindigde het duel met tien man, omdat Seuntjens een directe rode kaart kreeg.

Willem II-Excelsior

Willem II heeft onnodig punten verspeeld tegen Excelsior. Hoewel de thuisploeg de bovenliggende partij was, moesten de Tilburgers de punten delen met de Rotterdammers.

Het lukte zowel Willem II als Excelsior niet of nauwelijks om voor rust een mogelijkheid te creëren. De enige grote kans was voor de thuisploeg, maar Ali Messaoud schrok daarbij zo van zijn ruimte dat hij de bal naast schoot.

Willem II werd in de tweede helft sterker en voerde de druk steeds verder op. Excelsior werd teruggedreven op eigen helft. Samuel Armenteros werd een paar keer in stelling gebracht, maar de Zweedse topscorer had het vizier nog niet op scherp staan.

Tom van Weert was aan de kant van Excelsior al twee keer gevaarlijk via balletjes achter het standbeen langs. Vlak na het uur zorgde hij zelfs, enigszins onterecht, voor de gelijkmaker. Zijn kopbal zeilde mooi over Kostas Lamprou in het doel. 

Drie minuten later was het alweer gelijk. Sander Fischer maakte ongelukkig hands in het strafschopgebied en werd daarvoor bestraft met een penalty. Die kans was wél besteed aan Armenteros.

Het duel kon daarna door beide ploegen worden beslist, maar met name Willem II liet de kansen op drie punten liggen.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie