De Nederlandse voetbalsters hebben donderdag in Italië alle kans om zich voor het eerst te plaatsen voor het WK. Het eerste play-offduel in Den Haag eindigde zaterdagavond in een gelijkspel.

De ploeg van bondscoach Roger Reijners moest in het volgepakte stadion van ADO Den Haag, waar een recordaantal van 13.109 toeschouwers zat, genoegen nemen met 1-1. De beslissende return is donderdag in Verona.

Melania Gabbiadini zette de Italiaanse vrouwen binnen twintig minuten op voorsprong met een schot van grote afstand. Oranje kwam aan het begin van de tweede helft langszij via Vivianne Miedema, die de bal intikte na voorbereidend werk van Manon Melis.

De beste kansen waren daarna voor de 'Leeuwinnen'. Zo zag Miedema een inzet van de lijn worden gekeerd en was ook Lieke Martens dicht bij de winnende treffer. Het bleef echter bij 1-1.

De Nederlandse voetbalsters hopen zich voor het eerst te kwalificeren voor het WK, dat volgend jaar in Canada wordt gehouden.

Geslepen

De geslepen Italiaansen waren in de eerste helft de bovenliggende partij, dankzij slim spel en vooral omdat zij veel meer druk zetten dan het Nederlands elftal.

Dat betaalde zich uit in een treffer van Gabbiadini. Verdedigster Desiree van Lunteren leverde de bal in onder de druk van de Italiaansen, waarna de Nederlandse defensie de aanvalster ruimte gaf om aan te leggen en vanaf twintig meter te scoren.

Nederland kwam er in aanvallend opzicht nauwelijks aan te pas in de eerste helft; een kopbal en een rollertje van Miedema waren de grootste wapenfeiten.

Gedreven

Na rust was het een wereld van verschil. Oranje kwam gedreven uit de startblokken en hield dat de hele tweede helft vol.

Een doelpunt bleef niet lang uit. Melis sprintte de volledige Italiaanse verdediging eruit en legde netjes af op Miedema, die uiteindelijk al struikelend de bal binnen werkte.

Diezelfde Miedema had de wedstrijd in de 83ste minuut moeten beslissen, maar stuitte vanaf een meter afstand nog op een Italiaans been op de doellijn. Ook Lieke Martens schoot op het allerlaatste moment tweemaal net naast, maar dan wel uit een minder kansrijke positie.

Bondscoach Reijners: 'Hebben genoeg kansen gehad'