Roger Federer en Stan Wawrinka hebben Zwitserland zaterdag op een 2-1 voorsprong gezet in de Davis Cup-finale door het dubbelspel te winnen van de Fransen Richard Gasquet en Julien Benneteau.

Federer en Wawrinka hadden in Lille drie sets en ruim twee uur nodig om de partij te beslissen: 6-3, 7-5 en 6-4. Ze hoefden in de hele partij geen servicebreak toe te staan.

De Zwitserse toppers, die in 2008 olympisch kampioen werden in het dubbelspel, namen zoals verwacht de plaatsen in van Marco Chiudinelli en Michael Lammer, die oorspronkelijk op papier stonden voor het dubbelspel.

Federer twijfelde na zijn kansloze nederlaag vrijdag in het enkelspel tegen Gaël Monfils nog of hij een dag later in actie zou kunnen komen, maar de nummer twee van de wereld achtte zichzelf fit genoeg om te spelen.

Rugklachten

De Zwitserse kopman had vanwege rugklachten amper kunnen trainen in de aanloop naar de eindstrijd tegen Frankrijk, maar leek daar in het dubbel een stuk minder last van te hebben dan vrijdag tegen Monfils.

Federer bewoog soepeler over het gravel in Lille en serveerde ook een stuk beter. Samen met Wawrinka had hij aan één break in elke set genoeg om de partij naar zich toe te trekken.

Het was de eerste keer in drie jaar dat Federer en Wawrinka samen een dubbelpartij wonnen in de Davis Cup. De laatste vier wedstrijden hadden ze verloren.

Enkelspelen

De Davis Cup-finale wordt zondag beslist met de laatste twee enkelspelen. Federer treft dan Jo-Wilfried Tsonga.

Wawrinka, die vrijdag het eerste enkelspel won van Tsonga, neemt het in de vijfde en laatste partij op tegen Monfils.

Zwitserland heeft nog één punt nodig om het jaarlijkse landentoernooi voor het eerst te winnen. Frankrijk hoopt voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren.

Federer: 'Dit is een grote opluchting'