Bob de Jong is niet te spreken over de prestaties van zijn collega’s op de 10000 meter in Seoul. De 38-jarige stayer was bij de wereldbekerwedstrijd maar liefst vijftien seconden sneller dan Bart Swings, die als tweede eindigde.

De Jong was bij afwezigheid van onder meer Jorrit Bergsma en Sven Kramer een klasse apart op de 10 kilometer. Hij finishte in 13.17,51 en liet de concurrentie ver achter zich.

''Dat mag gewoon niet. Het zijn gewoon watjes dat ze zo een tien kilometer rijden'', zegt De Jong tegen de NOS.

Aleksandr Roemjantsev eindigde als derde op twintig seconden van De Jong. De rijder van Team New Balance verbaasde zich over het optreden van de Rus.

''Als ik in de opening al twee seconden pak op het hele peloton. Ik, als langzame opener, die het eigenlijk van de laatste ronde moet hebben. En als de rest rondjes van 32,8 gaat rijden, dan wil je toch geen tien kilometer winnen? Dan ben je toch niet bezig om hard te rijden?" 

Bang

Op de lange afstanden domineren dit weekend de ervaren schaatsers. Claudia Pechstein (42) wist op vrijdag al de 5000 meter op haar naam te schrijven. De Jong heeft er wel een verklaring voor.

''De lange afstanden worden te weinig gereden, er is dus te weinig ervaring. Dat is het grote probleem bij de mannen. Niemand durft er in te gaan, iedereen is bang voor de tien kilometer."

De Jong hoopt dat Bergsma en Kramer snel weer hun opwachting zullen maken op de 10000 meter. ''Jorrit en Sven horen hier gewoon te rijden. Dan heb je in ieder geval nog een beetje competitie."

Erik Jan Kooiman

De stayer deelde nog wel een compliment uit aan Erik Jan Kooiman. Die kwam in de B-groep tot een tijd van 13.19,09 en was daarmee de enige schaatser die in de buurt kwam van De Jong.

''Maar in de B-divisie is het heel anders rijden. Met vier man in de baan kun je naar iemand toerijden en is ook de windcirculatie anders. Natuurlijk ben ik wel blij dat ik ook de tijd van Kooiman heb geklopt.''

Bekijk alle uitslagen | Hoe ziet het programma van de World Cup in Seoul eruit?