Vincenzo Nibali heeft hard uitgehaald naar de vier renners van Astana die recentelijk op doping zijn betrapt. De Tourwinnaar vindt zijn ploeggenoten 'idioten'.

Nadat eerder al de broers Maxim en Valentin Iglinski en Ilya Davidenok tegen de lamp liepen, kwam woensdag naar buiten dat ook Victor Okishev doping heeft gebruikt.

Nibali hoopt dat de vier renners een lange schorsing zullen krijgen. ''Als mensen mij associëren met deze zaken, begrijpen ze er niets van. Het zijn vier idioten die niets met mij te maken hebben'', zegt de Italiaan tegen La Gazetta dello Sport.

''Ik vernam het laatste dopinggeval van achter mijn computer. Ik had mijn computer twee dagen niet aangedaan en ik zou willen dat ik die had uitgelaten. Ik kan het gedrag van zulke mensen niet begrijpen. Hopelijk laten de verantwoordelijke bonden hen een hoge prijs betalen voor hun daden.''

Gerust geweten

Astana ligt onder vuur nu er in minder dan drie maanden tijd vier renners op doping zijn betrapt. Het is zelfs nog onduidelijk of de Kazakse ploeg een licentie voor volgend seizoen krijgt. Nibali baalt van alle ophef.

''Je bent verplicht om met sommige mensen te werken. Maar ik kende Davidenok en Okisjev niet eens. De broers Iglinski maakten geen deel uit van mijn groepje en er is zeker geen hechte band tussen ons'', aldus Nibali.

''Ik hoop dat ze iedereen die doping gebruikt, pakken. Als ze er nog tien pakken, ben ik blij. Hun problemen zijn niet de mijne. Ik kan alleen over mezelf spreken en ik heb een gerust geweten. Ik ben niet verantwoordelijk voor hun daden.''

UCI geeft binnen twee weken uitsluitsel over licentie Astana | Opnieuw Astana-renner geschorst om doping