Marrit Leenstra heeft zaterdag in Seoul de wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter op haar naam geschreven. Ze versloeg Ireen Wüst in een rechtstreeks duel.

Leenstra reed in 1.57,76 naar het goud. Wüst moest ruim een halve seconde toegeven op haar landgenote. De tijd van Leenstra betekende tevens een verbetering van het oude baanrecord van Anni Friesinger.

De rijdster van Team Corendon won voor de derde keer in haar carrière een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter. De laatste keer was bijna twee jaar geleden.

Olga Graf legde op grote afstand van Leenstra en Wüst beslag op de bronzen medaille.

Linda de Vries eindigde in 1.59,75 als zesde. Marije Joling kwam tot 1.59,89 wat goed was voor de achtste plaats. Melissa Wijfje kon niet onder de twee minuten duiken. In 2.01,38 werd zij twaalfde.

In het algemeen klassement gaan Leenstra en Wüst gezamenlijk aan de leiding met 180 punten. Ida Njatun staat derde met al zestig punten achterstand. 

Van den Brandt

Op de 500 meter slaagde de Nederlandse schaatssters er niet in om een medaille te veroveren in Seoul. Floor van den Brandt was net als vrijdag de beste landgenote. Ze viel met haar tijd van 38,84 net buiten het podium.

De winst op de 500 meter was voor Sang-Hwa Lee. De Zuid-Koreaanse herstelde zich voor eigen publiek goed van haar zeldzame nederlaag een dag eerder. Lee versloeg Nao Kodaira in een rechtstreeks duel: 37,99 om 38,51.

De Japanse legde wel beslag op het zilver. Kodaira bleef Karolina Erbonova (38,83) voor.

Thijsje Oenema bleef net als Van den Brandt onder de 39 seconden. Ze reed in 38,92 naar de achtste tijd. Anice Das (39,12) moest genoegen nemen met de twaalfde plaats.

Margot Boer en Bo van der Werff reden beiden een tijd van 39,25. Boer was echter drie duizendsten sneller en werd dus veertiende, terwijl Van der Werff de nummer vijftien was.

In het algemeen klassement staat Van den Brandt met 201 punten op een knappe derde plek. Ze moet alleen Lee (380) en Kodaira (340) voor zich dulden.

Bekijk alle uitslagen | Hoe ziet het programma van de World Cup in Seoul eruit?