Roger Federer heeft vrijdag in de Davis Cup-finale een pijnlijke nederlaag geleden tegen Gaël Monfils. De Fransman zette door de 6-1, 6-4 en 6-3 overwinning zijn land naast Zwitserland: 1-1.

Federer was in Lille in alle facetten de mindere speler. De nummer twee van de wereld werd zichtbaar gehinderd door rugproblemen.

Door die kwetsuur moest Federer zich vorige week terugtrekken voor de finale van de ATP World Tour Finals tegen Novak Djokovic en kon hij deze week amper trainen. De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar liet zich pas donderdag weer op de baan zien.

Monfils profiteerde van de kwetsbaarheid van zijn 33-jarige opponent en haalde van meet af aan een hoog niveau. De Fransman sloeg de ene na de andere winner en trok de eerste set na een vroeg break al snel naar zich toe.

Ook in het tweede bedrijf liep Federer gelijk achter de feiten aan. In de vierde game ging Monfils opnieuw door de service van de Zwitser heen. De mondiale nummer negentien kwam op eigen opslag nauwelijks in gevaar.

Federer kwam in de derde set iets beter in zijn spel, maar wist de weinige kansen niet te verzilveren. Waar Monfils tijdens de US Open dit jaar een 2-0 voorsprong in sets uit handen gaf tegen Federer, bezweek de nummer twee van Frankrijk nu niet onder de druk.

Tsonga-Wawrinka

Eerder op de dag zette Stan Wawrinka Zwitserland op een 1-0 voorsprong. De Zwitser was in vier sets te sterk voor Jo-Wilfried Tsonga: 6-1, 3-6, 6-3 en 6-2.

Wawrinka had duidelijk de overhand in de openingsset. De Zwitser benutte bij 2-1 zijn derde breakpunt van de partij. De nummer vier van de wereld behield die voorsprong en pakte de set met 6-1.

De partij kantelde in Frans voordeel in de tweede set. Tsonga begon beter te serveren en kwam door een dubbele fout van de Zwitser op een 3-1 voorsprong. De nummer twaalf van de wereld denderde vervolgens door en benutte met een harde service door het midden zijn eerste setpunt: 6-3.

Beide spelers behielden in de derde set hun servicegames tot de stand van 3-2 in het voordeel van Wawrinka, die profiteerde van twee onnodige fouten van Tsonga en op 4-2 kwam. De Zwitser kwam bij 5-3 nog wel 0-30 achter op eigen opslag, maar door drie winners op rij kwam Wawrinka toch 2-1 in sets voor.

Wawrinka behield dit keer wel het momentum. Hij plaatste met hulp van een dubbele fout van Tsonga direct een break in de openingsgame van de vierde set. De Fransman wist zich daarna niet meer terug te knokken in de partij. Bij 4-2 moest hij opnieuw zijn opslagbeurt inleveren, waarna Wawrinka de wedstrijd in de volgende game definitief besliste.

Record

Bij beide partijen waren 27.432 toeschouwers aanwezig. Daarmee zijn het de best bezochte officiële tenniswedstrijden ooit.

Zwitserland won het jaarlijkse landentoernooi nog nooit, Frankrijk hoopt voor eigen publiek de tiende eindzege te kunnen vieren.

Federer houdt vertrouwen: 'Niet alles was negatief' I Alles wat u moet weten over de Davis Cup-finale