De FIFA gaat het corruptierapport van onderzoeker Michael Garcia naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar opnieuw bekijken.

Dat meldt de wereldvoetbalbond donderdag. Domenico Scala, hoofd van de financiële toetsingscommissie van de FIFA, is aangewezen om een nieuwe blik op het onderzoek te werpen.

De maatregel is de uitkomst van een ontmoeting tussen Garcia en Joachim Eckert, het hoofd van de juridische tak van de ethische commissie bij de FIFA.

Garcia bekritiseerde vorige week de samenvatting van zijn rapport, die Eckert had opgesteld. Daarbij werd zowel Rusland als Qatar vrijgepleit van corruptie en behielden beide landen de organisatie van de WK's.

Uitvoerend comité

Scala, een Zwitserse zakenman, moet bepalen hoeveel informatie uit het onderzoek beschikbaar wordt gesteld aan het uitvoerend comité. De personen die bepalen aan welk land een WK wordt toegewezen, komen op 18 en 19 december samen in het Marokkaanse Marrakech.

Diverse nationale bonden drongen er de afgelopen dagen op aan om het complete rapport te publiceren. Voorzitter Sepp Blatter acht dit om juridische redenen onmogelijk, maar wil wel delen van het rapport openbaar maken bij toestemming van de personen die aan het woord komen.

De FIFA besloot dinsdag een aantal individuen van bidteams en bestuurders die betrokken waren bij de strijd om de organisatie van de WK's van 2018 en 2022 aan te klagen. De taak van Scala heeft volgens de bond geen invloed op die procedure.

Het uitvoerend comité, waarvan een aantal leden door Garcia zijn geïnterviewd voor zijn onderzoek, mag uiteindelijk bepalen welke verdere stappen nodig zijn rond de twee WK's.

Chronologie: De ontwikkelingen rond de WK's van 2018 en 2022