Sharon van Rouwendaal heeft donderdag in Montpellier een nieuw Nederlands record op de 200 meter vlinderslag gezwommen. Femke Heemskerk versloeg bij de Deense kampioenschappen Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrij.

De Nederlandse tikte bij de Franse kampioenschappen kortebaan aan na 2.06,20. Daarmee verbeterde ze haar oude nationale toptijd met 3,39 seconden.

De 21-jarige Van Rouwendaal zwom het oude record (2.09,59) iets minder dan een jaar geleden in Dijon.

De tijd die ze donderdag in Montpellier zwom was goed voor de tweede plaats bij de Franse kampioenschappen. Het goud ging naar Lara Grangeon in 2.05,41.

Van Rouwendaal kroonde zich later tot winnares van de 100 meter rugslag. Ze klokte 58,76 en was daarmee precies een halve seconde sneller dan Mathilde Cini, die genoegen moest nemen met het zilver. Brons was er voor Pauline Mathieu (1.00,18).

De Baarnse bereidt zich in Frankrijk, waar ze ook traint, voor op de wereldtitelstrijd in het 25 meterbad. Die vindt begin december plaats in Qatar.

Kromowidjojo

Femke Heemskerk heeft Ranomi Kromowidjojo verslagen bij de open Deense kampioenschappen op de kortebaan. De Zuid-Hollandse won in Kopenhagen de 50 meter vrij in een nieuw persoonlijk record: 23,79. Kromowidjojo tikte als tweede aan, na 23,88. Jeanette Ottesen (23,89) completeerde het podium.

Moniek Nijhuis eindigde als tweede op de 200 meter schoolslag. Nijhuis liet 2.25,42 als eindtijd noteren. Daarmee gaf ze bijna zes seconden toe op Rikke Möller Pedersen, die het goud won. Louise Dalgaard werd derde.

Heemskerk, Kromowidjojo en Nijhuis bereiden zich net als Van Rouwendaal voor op de WK kortebaan in Doha.