FORT-MAHON-PLAGE - Thomas Dekker heeft de toekomst en bewees dat donderdag in de eerste etappe van de Tour de l'Avenir. Het 19-jarige Rabobank-talent was de beste in de eerste etappe, een tijdrit over 12,2 kilometer in de Noord-Franse badplaats Fort-Mahon-Plage.

De Nederlandse specialist bleef de Spanjaard Gustavo César Veloso en de Duitser Christian Muller voor. Dekker legde de afstand af met een gemiddelde snelheid van 51,3 kilometer per uur. Hij finishte na 14 minuten en 16 seconden, dik voldoende voor de eerste gele trui in deze Franse rittenkoers.

Niemand kon aan zijn tijd tippen. Veloso kwam nog het dichtst in de buurt. Hij gaf 25 seconden toe, Muller 28. Eelke van der Wal eindigde als vijfde op een halve minuut van de winnaar. Koen de Kort werd negende op 0.42.

Parkoers

Het parkoers van de proloog aan de baai van de Somme, naar analogie van de 'echte' Tour, paste uitstekend bij zijn kwaliteiten. ,,Dit tracé lag me, want er zaten niet al te veel bochten in, niet telkens weer aanzetten'', lichtte Dekker na afloop toe.

,,Ik ben geen favoriet voor de eindzege in deze Ronde, maar hoop nog wel een aantal dagen in de leiderstrui te rijden. Ik zal vooral moeten oppassen voor de Franse equipes.''

Rebellin succesvol

De 13e editie van de Trofeo Melinda was donderdag een prooi voor Davide Rebellin. De Italiaan, rijdend in dienst van de Duitse formatie Gerolsteiner, had na ruim vijf uur koers op de eindstreep een tiental meters voorsprong op zijn landgenoot Paolo Tiralongo. Dario Frigo werd derde vóór de lokale held Leonardo Bertagnolli.

Rebellin volgde Francesco Casagrande op als winnaar en bevestigde bovendien zijn goede vorm. Hij is een van de weinige Italianen die mag rekenen op selectie voor het wereldkampioenschap in oktober in Verona, maar dan wel in de kleuren van Argentinië.

Rebellin maakte op zijn website bekend dat hij over enkele dagen de Argentijnse nationaliteit hoopt te krijgen. Hij heeft besloten zich te laten naturaliseren uit gebrek aan waardering in eigen land.

Rebellin werd gepasseerd voor de Olympische Spelen. Roberto Lochowski won de tweede etappe van de Ronde van Hessen. De Duitser demarreerde vlak na de start in Giessen en reed 150 kilometer alleen vooruit. Hij had op de streep in Wiesbaden ruim twee minuten voorsprong op landgenoot Danilo Hondo. De Spanjaard Unai Yus Kerejeta behield het geel.

Mauricio Ardila deed een geslaagde greep naar de macht in de Ronde van Groot-Brittannië. De Colombiaan reed in de laatste kilometer van de lastige tweede etappe over heuvelachtig terrein weg uit een select gezelschap van zeven en pakte een kleine voorsprong. Het was genoeg voor de dagprijs en de leiderstrui. De Belg Rick Nuyens volgt op 4 seconden.