EINDHOVEN - Het landskampioenschap is nog niet beslist. Ajax zal zondag hoogstwaarschijnlijk nog geen landskampioen worden. PSV haalde tegen Willem II flink uit (6-0) en heeft drie punten achterstand op koploper Ajax. Spits Kezman had de wedstrijd na een halfuur beslist met twee doelpunten.
Ajax
PSV
Willem II

Voor Erik Gerets was de wedstrijd tegen Willem II zijn honderdste als trainer van PSV. Daarvan won hij er 78 en verloor hij slechts 11 keer. Mooie cijfers op het eerste gezicht, maar dit seizoen verloor zijn ploeg zes keer. De Eindhovenaren hebben nog wel een kansje op titelprolongatie, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Ajax zondag onderuit gaat tegen
FC Den Bosch

PSV speelt dan tegen
Sparta
Feyenoord

Luxe

Gezien het enorme spelerspotentieel is het opvallend dat PSV niet riant aan kop staat in de eredivisie. De club heeft de beste selectie, zowel kwalitatief als kwantitatief. Tegen Willem II had Gerets de spitsen De Jong en clubtopscorer Vennegoor of Hesselink op de bank gezet na hun teleurstellende optreden in de vorige wedstrijd, tegen Twente (1-1).

PSV was dit seizoen op de cruciale momenten niet professioneel genoeg en kwam in mentaal opzicht tekort. Voetballend heeft de ploeg zich ook niet ontwikkeld. De meeste spelers zijn stil blijven staan. In het geval van de spitsen kunnen zij als legitiem excuus aanvoeren dat hun coach bijna elke week kiest voor een ander koppel.

Kezman

Kezman bewees weer dat hij wekelijks moet spelen. De Joegoslaaf is een koelbloedige spits die het verschil maakt. Tegen Feyenoord onlangs scoorde hij al twee keer en hield zijn ploeg zo in de titelrace. In het duel met de volstrekt krachteloze Tilburgers stelde hij in de eerste helft de winst veilig. Hij was ook altijd gevaarlijk.

In de elfde minuut opende Kezza, zoals Gerets hem quasi-liefkozend noemt, de score na een fout van verdediger Jaliens. Twintig minuten later stond het 2-0. Doelman Martin (vervanger van de geblesseerde De Vlieger) kreeg een schot van verdediger Bogelund niet onder controle, waarna Kezman in tweede instantie raak schoot. Het was zijn veertiende competitiedoelpunt. Met een subtiel passje bereidde hij vervolgens de 3-0 voor van Van Bommel.

Van Bommel maakte in de 56e minuut 4-0, met dank aan keeper Martin. Het schot van de aanvoerder was niet onhoudbaar. Willem II fungeerde in de tweede helft louter als schiettent. Via Bruggink en Ooijer werd het 6-0.

/DOSSIEREredivisie