Een medewerkster van de WK-organisatie van Qatar heeft zondag gezegd dat ze haar aan FIFA-onderzoeker Michael Garcia afgelegde verklaring heeft ingetrokken uit angst voor represailles.

Phaedra Almajid zou Garcia bewijzen hebben geleverd over corruptie bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

Issa Hayatou, Jacques Anouma en Amos Adamu van het uitvoerend comité van de FIFA zouden 1,2 miljoen euro hebben gekregen in ruil voor hun stem.

Qatar dreigde Almajid wegens contractbreuk een boete van 800.000 euro op te leggen, zegt ze in de Mail on Sunday.

''Ik was helemaal alleen in mijn strijd tegen Qatar en moest ook aan de toekomst van mijn kinderen denken. Ik voel me niet meer veilig en vertrouwde niemand meer.''

Samen met Bonita Mersiades, ex-medewerker van de Australische kandidatuur, komt ze binnenkort naar Londen om tegenover een Engelse onderzoekscommissie te getuigen.

Beroep

De ethische commissie van de FIFA pleitte Rusland en Qatar donderdag vrij van corruptie bij hun succesvolle poging het WK 2018 en 2022 binnen te slepen.

Onderzoeker Garcia kon zich echter niet vinden in de conclusies en stapt naar het beroepscomité van de FIFA.

Wilde Westen

Sir Hugh Robertson, voormalig minister van sport in Engeland, vergelijkt in gesprek met de BBC het toewijzingsproces van de WK's van 2018 en 2022 met het 'Wilde Westen'. "De FIFA overzag een proces waarbij er geen duidelijke regels waren."

"De woorden FIFA en corruptie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden", vervolgt Robertson, die tussen 2010 en 2013 minister van sport was. "De enige manier waarop zij hun reputatie kunnen beginnen te repareren is door het volledige rapport te publiceren. Maar die kans is heel klein."

"Ik vermoed dat er achter de schermen nu grote paniek is bij de FIFA over wat er echt gebeurd is en het zou me verbazen als we ooit achter de waarheid komen."

De belangrijkste 5 conclusies uit het FIFA-rapport