Thulani Serero heeft er zaterdag aan bijgedragen dat zijn land zich heeft geplaatst voor de eindronde van de Afrika Cup.

De Ajacied maakte voor Zuid-Afrika de 1-0 in het gewonnen duel met Soedan (2-1). Dankzij die zege eindigt Zuid-Afrika in ieder geval bij de eerste twee landen in poule A, wat volstaat voor een ticket voor de eindronde.

'Bafana Bafana' speelde de eerste interland sinds de dood van keeper Senzo Meyiwa, die eind vorige maand werd vermoord bij een roofoverval. Als eerbetoon werd de wedstrijd tegen Soedan gespeeld in Durban, de thuisstad van de voormalig aanvoerder van de nationale ploeg.

Tokelo Rantie zorgde in de tweede helft voor de belangrijke tweede goal, waarna de tegentreffer van Salah Ibrahim er niet meer toe deed.

Kameroen

Het Afrikaans kampioenschap zal van 17 januari tot en met 8 februari worden gehouden in Equatoriaal-Guinea.

Dat land nam de organisatie over van Marokko, dat het toernooi niet wilde organiseren vanwege de ebolacrisis in West-Afrika.

Er zullen zestien landen meedoen aan de Afrika Cup. Gastland Equatoriaal-Guinea, Algerije, Kaapverdië en Tunesië waren al zeker van een plek en daar zijn met nog één kwalificatieduel te gaan nu Zuid-Afrika, Kameroen, Zambia, Gabon en Burkina Faso bijgekomen.

Grootmachten Nigeria, Ghana en Ivoorkust zijn nog niet zeker van het toernooi. Als zij woensdag winnen van respectievelijk Zuid-Afrika, Togo en Kameroen kunnen ook zij een ticket naar Equatoriaal-Guinea boeken.

Senegal drukte dankzij een 1-0-zege Egypte verder in de zorgen. De zesvoudig winnaar van de Afrika Cup kan hooguit nog als beste nummer drie via de achterdeur het toernooi bereiken.