Vincenzo Nibali ergert zich aan dopingvragen die hij moet beantwoorden nadat er drie renners van zijn ploeg Astana binnen korte tijd positief hebben getest.

"Er wordt zoveel over gesproken, eerlijk gezegd word ik ziek van die vragen. We hebben het over externe zaken, een familiezaak zelfs", zegt de Tourwinnaar tegen Cyclingnews.

Nibali doelt op Maxim en Valentin Iglinski, broers van elkaar. Later liep ook Ilya Davidenok tegen de lamp.

Na de dopinggevallen besloot Astana zich terug te trekken voor de Ronde van Peking, waarmee het voldeed aan een regel van de MPCC, de beweging voor een geloofwaardige wielersport.

"Ik denk niet dat ons hele team de schuld moet krijgen of moet worden bestraft voor hun stommiteit. Astana heeft de prijs betaald", aldus Nibali.

"Als renners tegenwoordig zoiets ondernemen, is dat helemaal hun eigen beslissing. Ze zetten alles op het spel, hun familie, hun contracten. Tegenwoordig is er een heel kleine kans dat je nog wegkomt met dopinggebruik."

Vinokoerov

Nibali vindt niet dat Astana-manager Alexandre Vinokoerov, die als renner werd betrapt op doping, slecht is voor het imago van de ploeg.

"Wat heeft hij hiermee te maken? Hij is hier niet bij betrokken. Natuurlijk is hij als manager verantwoordelijk, maar dat heeft niets met zijn verleden te maken. Hij heeft al moeten boeten en is teruggekeerd in de sport, net als veel anderen."