Onderzoeker Michael Garcia is er niet blij mee hoe de FIFA zijn rapport aangaande de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 heeft samengevat.

Garcia kondigt zelfs aan naar het beroepscomité van de wereldvoetbalbond te stappen.

"Er zijn verkeerde conclusies getrokken", zegt hij. "De samenvatting bevat talloze incomplete en foutieve representaties van de feiten."

De samenvatting van 42 pagina's is geschreven door rechter Hans-Joachim Eckert, het hoofd van de ethische commissie van de FIFA.

De belangrijkste conclusie is dat Rusland en Qatar de WK’s van 2018 en 2022 mogen behouden.

200.000 pagina's

Garcia sprak gedurende ruim een jaar met tientallen bestuurders en leden van verschillende bidteams.

Dit leverde ruim 200.000 pagina's aan relevante informatie op, waarvan hij een rapport van enkele honderden pagina's samenstelde.

De FIFA wil het volledige document om juridische redenen niet publiceren.

Met name de Engelse voetbalbond krijgt ervan langs in de samenvatting van het rapport. De FA, die het WK 2018 naar Engeland wilde halen, zou de destijds invloedrijke Jack Warner hebben geprobeerd te paaien door onder meer een diner van de voetbalfederatie van de Caraïben te sponsoren voor een bedrag van 55.000 dollar.

"Het Engelse bidteam bleek steeds bereid te voldoen aan Warners verwachtingen", schrijft Eckert op basis van de informatie van Garcia. "Daardoor is het imago van het toewijzingsproces en dat van de FIFA beschadigd."

Misstanden

Qatar kreeg op 2 december 2010 de organisatie van het 22e WK voetbal toegewezen. Het oliestaatje rekende bij de stemming in Zürich af met de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië.

Rusland versloeg destijds naast Engeland de gezamenlijke bids van Nederland en België en Portugal en Spanje. Nederland krijgt geen kritiek, in tegenstelling tot onder meer Australië, de Verenigde Staten en Japan, al betreffen het wel kleine misstanden.

Met name rond de toewijzing van Qatar gonst het van de geruchten over corruptie. Liefst vijf van de 22 leden van het uitvoerend comité van de FIFA die vier jaar geleden mochten stemmen zijn inmiddels afgetreden wegens corruptieverdenkingen.

Een van hen, de Qatarees Mohamed bin Hammam, zou volgens enkele Engelse media miljoenen dollars hebben betaald aan verschillende voetbalbestuurders.

Garcia vond echter geen hard bewijs, zo bleek althans uit de samenvatting van Eckert.

Grap

Voorzitter Greg Dyke van de Engelse voetbalbond FA noemde het rapport van de FIFA 'een grap'. Hij reageerde tegen de BBC ook op de kritiek van onderzoeker Garcia.

''Hier komt de FIFA behoorlijk slecht uit, als zelfs de onderzoeker vindt dat zijn onderzoeksresultaten niet goed worden weergegeven in het rapport."

Engelse bond accepteert niet dat FIFA integriteit in twijfel trekt | De belangrijkste 5 conclusies uit het FIFA-rapport