De Engelse voetbalbond FA accepteert niet dat in het FIFA-rapport staat dat de bond niet integer gehandeld zou hebben rond het bid voor het WK 2018.

"We accepteren geen enkele kritiek omtrent de integriteit van het Engelse bid of betrokken individuen", zo luidt het statement van de bond donderdag.

"We zijn transparant geweest en in het rapport wordt gesproken over een 'volledige en waardevolle samenwerking'. We zijn geloofwaardig en hebben vrijwillig meegewerkt aan de totstandkoming van het rapport."

De FA reageert daarmee op het rapport van de FIFA dat Rusland en Qatar vrijpleit van corruptie rond de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022. Engeland krijgt er in het 350 pagina's tellende boekwerk wel hard van langs.

De Engelse bond zou voor de verkiezing in december 2010 de destijds invloedrijke Jack Warner hebben geprobeerd te paaien door onder meer een diner van de voetbalfederatie van de Caraïben te sponsoren voor een bedrag van 55.000 dollar.

Computers vernietigd

Naast Engeland worden in het rapport ook andere landen beschuldigd van ongepast gedrag rond een WK-bid. Japan, dat een concurrent was van Qatar voor het WK van 2022, zou FIFA-officials cadeautjes hebben gegeven. En Australië probeerde stemmen van economisch zwakke landen te winnen door hen hulp bij de ontwikkeling van voetbal in land te bieden.

Opvallend is dat de Russische organisatie van het WK 2018 slechts beperkte informatie kon leveren voor het onderzoek, omdat de computers inmiddels zouden zijn vernietigd. Alexej Sorokin van de organisatie verklaart echter dat de procedure voor het WK-bid transparant was en er geen overtredingen zijn begaan.

Het Nederlands-Belgische bid krijgt als enige geen kritiek in het onderzoeksrapport.

Video: Nieuwe stemronde WK's niet nodig

FIFA-rapport pleit Qatar en Rusland vrij van corruptie | De belangrijkste 5 conclusies uit het FIFA-rapport