Robin van Persie maakt met zijn schitterende kopbal op het WK tegen Spanje kans op de prestigieuze FIFA-prijs voor doelpunt van het jaar.

De doeltreffende zweefduik van de aanvoerder van het Nederlands elftal behoort tot de tien kandidaten voor de Puskas Award, zo meldt de wereldvoetbalbond woensdag.

In de eerste groepswedstrijd van Oranje op het WK tegen Spanje trok Van Persie kort voor rust de stand gelijk met een kopbal over doelman Iker Casillas, na een lange pass van Daley Blind. Het Nederlands elftal liep in de tweede helft uit naar een sensationele overwinning (5-1).

De goal van Van Persie tegen Spanje
De goal van Van Persie tegen Spanje

Supporters kunnen op de websites van de FIFA en het Franse magazine France Football stemmen op hun favoriete doelpunt. Op 1 december wordt het aantal kandidaten, op basis van de uitgebrachte stemmen, teruggebracht tot drie.

Vervolgens kan tot en met 12 januari gestemd worden op de drie overgebleven doelpuntenmakers. Op die dag wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Gouden Bal-gala in Zürich.

Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, vorig jaar winnaar van de prijs met zijn acrobatische omhaal in het duel tussen Zweden en Engeland, is wederom genonimeerd, deze keer vanwege zijn treffer voor Paris Saint-Germain tegen SC Bastia in oktober van vorig jaar.

Andere kandidaten voor de Puskas Award zijn James Rodriguez, Diego Costa, Marco Fabian, Pajtim Kasami, Stephanie Roche, Camilo Sanvezzo, Hisato Sato en Tim Cahill. De Australiër is genomineerd met zijn doeltreffende volley op het WK tegen Oranje.

De Puskas Award, vernoemd naar de beroemde Hongaarse voetballer Ferenc Puskas, wordt voor de zesde keer uitgereikt.

Een compilatie van alle tien goals
Een compilatie van alle tien goals

Bekijk alle tien genomineerde goals