De Nederlandse langebaanschaatsers, die afgelopen winter een historisch aantal van 23 olympische medailles meenamen uit Sotsji, zijn de laatste jaren ook almaar dominanter geworden in de wereldbeker.

Dat blijkt uit een analyse van NU.nl van alle podiumplaatsen op de 'traditionele' afstanden (500, 1000, 1500, 3000, 5000 en 10.000 meter) in de laatste tien jaar van de World Cup, ofwel de seizoenen 2004/2005 tot en met 2013/2014. De 100 meter, ploegenachtervolging en de massastart zijn buiten beschouwing gelaten.

Vrijdagochtend (Nederlandse tijd) begint in het Japanse Obihiro de nieuwe wereldbekercyclus.

Zo overheersend als bij de laatste Winterspelen, waar 'we' op de individuele afstanden (ploegenachtervolging niet meegerekend) 70 procent (21 uit 30) van de medailles wonnen, is Nederland in een World Cup-seizoen niet geweest, maar er is de laatste vijf jaar wel een duidelijk stijgende lijn te zien in het percentage podiumplaatsen van de Oranje-schaatsers.

In de seizoenen 2004/2005 tot en met 2008/2009 behaalde Nederland in totaal 23,0 procent van het goud, zilver en brons, terwijl in de vijf jaar daarna ons land 33,2 procent van de ereplaatsen naar zich toetrok.

Toppunt

In 2004/2005, het seizoen voor de Olympische Spelen van Turijn, waren de Nederlandse mannen op alle afstanden behalve de 500 meter in topvorm in de wereldbeker. En ook al waren de vrouwen een stuk minder dominant, toch kon Nederland dat jaar 31,9 procent van alle podiumplaatsen in de World Cup bijschrijven.

In de vier seizoenen daarna zette zich echter een dalende lijn in voor Oranje, met als absolute dieptepunt het olympische seizoen 2005/2006, waarin Nederland mede door de sterke Amerikanen Shani Davis en Chad Hedrick en de Duitse Anni Friesinger maar 14,4 procent van de eerste, tweede en derde plekken veroverde.

Vanaf het seizoen 2009/2010 werd de trend omgebogen. Van een percentage podiumplaatsen in dat olympische jaar van 26,7 procent steeg het naar een absoluut toppunt van 39,7 procent in 2012/2013.

Vorig seizoen liet een lichte daling zien, maar met zo'n één derde van het aantal ereplaatsen was het nog steeds een van de beste drie seizoenen in de laatste tien jaar.

Andere landen

In negen van de laatste tien wereldbekerseizoenen was Nederland het meest dominant; alleen de Verenigde Staten wisten in 2005/2006 een keer een hoger percentage podiumplaatsen in de wacht te slepen dan Oranje.

In totaal staat Amerika derde wat betreft het percentage ereplaatsen in het afgelopen decennium, achter Nederland en Canada en voor Duitsland en Zuid-Korea.

Canada dankt zijn hoge positie vooral aan de resultaten in de jaren voor de Spelen van 2010, die in eigen land (Vancouver) werden gehouden; sindsdien is een duidelijk dalende lijn te zien.

Ook landen als Japan en Noorwegen zijn de laatste seizoenen minder goed gaan presteren in de World Cups, terwijl de VS en Rusland (richting de Spelen in eigen land van vorige winter) juist weer wat in de lift zitten.

500 meter

Geen van de tien afstanden symboliseert de toenemende overheersing van Nederland in de wereldbeker zo als de 500 meter voor mannen.

In de eerste vijf onderzochte jaren wisten sprinters als Wennemars en Van Velde maar zes plakken te veroveren op de 500 meter, ofwel 3,2 procent van het aantal podiumplekken.

Vanaf 2009 stond er echter een nieuwe generatie Nederlandse sprinters op, met als exponenten Jan Smeekens, Michel Mulder en Ronald Mulder, die zich in vijf jaar 31,3 procent van de ereplaatsen toe-eigenden.

Mannen

Sowieso danken 'wij' onze titel als meest dominante schaatsland in de wereldbekers meer aan de mannen dan aan de vrouwen. In geen van de laatste tien seizoenen wisten de Nederlandse schaatssters een hoger percentage medailles te pakken dan hun mannelijke collega's.

In totaal behaalden de mannen in het afgelopen decennium 34,2 procent van de podiumplaatsen in de World Cup, terwijl de vrouwen niet verder kwamen dan 21,6 procent. Dit verschil is nog groter (33,7 procent tegen 12,5 procent) als er alleen naar de zeges wordt gekeken.

Ireen Wüst en co kunnen vanaf vrijdag proberen deze trend om te draaien, al begint de World Cup in Obihiro vrijdagochtend om 7.00 uur Nederlandse tijd met de afstand waarop Nederland met 61,1 procent van de podiumplaatsen het meest dominant is geweest in de laatste tien jaar: de 5 kilometer voor mannen.

Hoe ziet het programma van de World Cup in Obihiro eruit?