Op het WK voetbal van 2022 in Qatar wordt "een nieuwe standaard van excellentie" neergezet die "bijna niet te kloppen is". Bovendien worden de komende maanden hervormingen op het gebied van arbeidsomstandigheden doorgevoerd in de Golfstaat.

Dat heeft de minister van sport dinsdag gezegd in een interview met persbureau AP. Salah bin Ghanem bin Nasser al-Ali bleef vaag over de verkoop van alcohol en de wijze waarop homoseksuelen worden ontvangen.

Volgens de minister zal de wereld verbaasd staan over het evenement dat het Midden-Oosten nodig heeft. "Het gaat om hoop. Het biedt de jeugd in de regio een positieve gebeurtenis die hun hoop en dromen kan veranderen."

Qatar is volgens de minister 'een merk dat staat voor kwaliteit, voor luxe'. "We gaan dit merk niet in gevaar brengen door een wereldkampioenschap dat niet succesvol verloopt."

Beschuldigingen dat Qatar de extremistische organisatie Islamitische Staat steunt zijn volgens Al-Ali niet logisch voor een land dat elk jaar grote evenementen wil organiseren. "Het is idioot", aldus de minister.

De emir heeft eerder ook al gezegd dat Qatar geen terroristen steunt, maar Al-Ali legde nog eens uit waarom de beschuldigingen onwaar zijn. "Als je een terreurgroep steunt, dan leidt dat niet tot iets goeds. Het zal je op een dag achtervolgen. We geloven er dus niet in en we doen het dus ook niet."

Gastarbeiders

Al-Ali benadrukte bovendien dat de behandeling van gastarbeiders in het land wordt verbeterd. "We begrijpen het probleem. Voor ons is het een menselijke vraag", aldus de minister. "De Qatarese bevolking bestaat niet uit gemene mensen die op vampiers lijken. We hebben ook emoties en we voelen ons er rot over."

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de arbeidsomstandigheden in Qatar erg slecht en lijkt het werk op dwangarbeid. Critici menen dat het emiraat te traag reageert op de problemen en niet daadkrachtig genoeg optreedt.

Niet alleen in Qatar speelt de kwestie, maar omdat het land gastheer is voor het WK 2022 ligt het nu wel onder een vergrootglas. Al-Ali begrijpt dat. "Het is iets waar veel, veel werk van onze kant voor moet worden verzet. Maar we pakken dit probleem met open vizier aan en verschuilen ons niet."

Alcohol en homoseksualiteit

Wat de verkoop van alcohol tijdens het evenement betref bleef Al-Ali vaag. Hij sprak over 'creatieve oplossingen', maar wilde geen garanties geven. "In hotels en op veel andere plekken schenken we alcohol, maar we hebben ook ons eigen systeem dat mensen moeten respecteren."

Hoe homoseksuelen worden behandeld is volgens Al-Ali niet wezenlijk anders dan de vraag over alcohol. "Qatar wil niet de indruk wekken, de illusie, dat we ons niet druk maken over onze tradities en ethische waarden."

"We bestuderen alle kwesties. We kunnen ons aanpassen, we kunnen creatief zijn om te zorgen dat mensen kunnen komen en de wedstrijden kunnen meemaken zonder de essentie van onze cultuur te verliezen. Ik denk dat er veel is dat we kunnen doen."