Joeri Verlinden heeft een nieuwe coach gevonden in Kees Robbertsen en verruilt het trainingscomplex van Amsterdam voor dat van Eindhoven.

De vlinderslagspecialist kwam na overleg met Joop Alberda, technisch directeur van zwembond KNZB, tot de conclusie dat hij zijn carrière het best kan vervolgen onder Robbertsen.

Verlinden brak tweeënhalve week geleden vanwege tegenvallende prestaties en aanhoudende gezondheidsklachten met zijn coach Martin Truijens. "Dit is een goede zet", zegt de 26-jarige Limburger tegen de NOS na zijn keuze voor Robbertsen. "Ik weet dat hij ervaring heeft in zwemmers naar een hoger niveau brengen."

In zijn nieuwe omgeving hoopt de zwemmer kwalificatie af te dwingen voor de WK van 2015 in Kazan en de Olympische Spelen van 2016. "Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is en dat ik woensdag weer kan trainen. Natuurlijk ligt mijn vizier op de Spelen in Rio de Janeiro. Net als in Londen wil ik daar weer topprestaties neer zetten. Dat wordt hard werken, maar ik ga ervoor."

Verlinden speculeerde eerder ook over een keuze voor het buitenland, maar besloot uiteindelijk toch te kiezen voor Eindhoven, waar hij eerder al trainde onder Marcel Wouda. "In Nederland hebben we de kennis en kunde om het maximale te realiseren."

Ook Alberda toont zich verheugd met de overstap van Verlinden. "Op basis van het advies van de medische staf hebben we gekeken wat het juiste traject voor hem is op weg naar het WK en Rio 2016. We zijn tot de conclusie gekomen dat het NTC in Eindhoven de beste plek is qua trainingsmogelijkheden en medische begeleiding."

Blessure

Momenteel is de vlinderslagspecialist op de weg terug van een schouderblessure, waardoor hij niet meteen voluit aan slag kan met Robbertsen. "Maar onderzoek heeft uitgewezen dat er geen ernstige schade is. Ik hoop half december weer in actie te komen bij de Amsterdam Swim Cup."

Verlinden kende een bijzonder teleurstellend seizoen en moest afgelopen zomer zelfs genoegen nemen met een zevende plek op de 100 meter vlinderslag bij de EK in Berlijn. Als gevolg daarvan uitte Alberda eerder deze week zijn zorgen over de staat van het mannenzwemmen in Nederland.