Letland heeft sinds de verrassende deelname aan het EK 2004 het reuzendoden verleerd. Het Baltische land, zondag in de Amsterdam Arena de opponent van het Nederlands elftal, maakt het de hoger aangeslagen landen nog maar zelden lastig.

Afgaande op de statistieken is de kans klein dat de KNVB op zoek moet naar een nieuwe bondscoach; Guus Hiddink heeft aangekondigd te vertrekken als Oranje puntenverlies lijdt.

Van de 28 uitwedstrijden die Letland sinds het najaar van 2004 afwerkte in EK- of WK-kwalificatieverband won het er slechts acht.

Luxemburg, Liechtenstein, IJsland, Moldavië, Luxemburg, Israël, Malta en Georgië gingen voor eigen publiek onderuit tegen Letland. Dat waren geen resultaten die zorgden voor een schok in de voetbalwereld.

De uitduels met Kazachstan en Liechtenstein leverden Letland nog een punt op, maar de andere achttien wedstrijden op vreemd terrein gingen allemaal verloren.

De meest gerenommeerde teams die afrekenden met Letland waren Rusland (2-0), Portugal (3-0), Spanje (2-0), Zweden (2-1) en Kroatië (2-0). Een stunt zat er in de voorbije tien jaar nooit in, hoewel Letland de schade wel altijd beperkt hield.

In het najaar van 2003 zorgde Letland nog voor een grote verrassing door zich te plaatsen voor het EK. In de play-offs werd Turkije, destijds de nummer drie van de wereld, uitgeschakeld nadat eerder Zweden al zijn meerdere moest erkennen in de Baltische ploeg.

Gouden generatie

De gouden generatie Letten (de huidige bondscoach Marian Pahars, Igors Stepanovs, Aleksandrs Kolinko, Vitalijs Astafjevs en Maris Verpakovskis) presteerde tijdens EURO 2004 naar behoren.

De Tsjechen bogen pas in de slotfase een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong en Duitsland werd knap op 0-0 gehouden. Dit bleek de voorlopig laatste stunt van Letland.

Door een 3-0 nederlaag in de afsluitende poulewedstrijd tegen Oranje eindigden Verpakovskis en de zijnen als laatste in poule D.

Oranje heeft stokoud record Sovjet-Unie in zicht