Bondscoach Guus Hiddink verraste ook aanvoerder Robin van Persie met zijn aankondiging dat hij op zal stappen als Oranje zondag punten verliest in het EK-kwalificatieduel met Letland.

"Ik vind het een erg gedurfde uitspraak", vertelt Van Persie aan de NOS. "Ik denk dat hij het doet om de boel op scherp te zetten. Nu moeten we wel winnen, hè?"

De spits van Manchester United heeft maandag na het verzamelen in Noordwijk gesproken met Hiddink over zijn opmerking bij de persconferentie van vrijdag.

"Ik heb het er wel even met hem over gehad. Wat ik heb gezegd? Dat moet je aan de bondscoach vragen."

Klaas-Jan Huntelaar vond de uitspraken van Hiddink ook 'verrassend'. "Er zijn niet veel coaches die daar zo uitgesproken over zijn. Er ligt altijd druk op het Nederlands elftal, zeker als je een paar wedstrijden verloren hebt. Dat is nu het geval geweest en we moeten het als team laten zien op het veld."

Confronterend

Het Nederlands elftal zit in deze situatie omdat het twee van de eerste drie EK-kwalificatieduels verloor. De hele selectie heeft maandag gekeken naar de beelden van de vorige maand verloren wedstrijd op IJsland (2-0).

"Dat was heel confronterend, voor iedereen", aldus Van Persie. "Maar het was een heel goede meeting."

"Er werden beelden aan ons getoond waarin we vooral dingen níét goed deden. Ik vind dat de goede manier, ook de enige manier om beter te worden. Hiddink is dan ook heel duidelijk."

Oranje speelt woensdag eerst nog een oefeninterland tegen Mexico, voordat zondag de Letten wachten.

Robben: 'Spelers Oranje moeten nu opstaan, niet wegkruipen' | Van Rhijn na jaar afwezigheid: 'Kom stukje rijper bij Oranje' | Sneijder snapt eerlijke Hiddink: 'We willen niet van hem af'