Arjen Robben hoort binnenkort of hij de shortlist van drie spelers heeft gehaald voor de titel wereldvoetballer van het jaar. De aanvaller van Bayern München hoopt van harte dat hij wordt uitverkoren van de 23 spelers.

"Het is een heel mooie lijst met fantastische spelers. Het is mooi daar tussen te staan en het zou helemaal te gek zijn als ik eventueel bij de laatste drie zou zitten", zegt Robben, die deze zomer de Bronzen Bal kreeg als derde beste speler van het WK.

Zijn nominatie stemt de 84-voudig international al tevreden. "Natuurlijk is dat bijzonder, daar mag ik wel heel erg trots op zijn. Dit is een stuk erkenning voor hetgeen ik laat zien en dat is heel mooi."

De prijzen met zijn club en land doen Robben echter meer. "Ik ben toch een teamplayer die meer waarde hecht aan titels als de Champions League of het landskampioenschap."

Schwalbe

Zijn status leverde Robben in het spelershotel van Oranje, dat zich voorbereidt op de oefenwedstrijd tegen Mexico van woensdag, ook veel aandacht van de Mexicaanse pers op, al ging het vooral over zijn schwalbe op het WK. "Dat heb ik allemaal heel netjes uitgelegd en dan val ik weer in herhaling."

Nog steeds begrijpen veel mensen in Mexico niet dat het toegeven van een duikeling door Robben betrekking had op een incident in de eerste helft en niet de bewuste penalty die Oranje in de slotfase kreeg en de uitschakeling van de ploeg van bondscoach Miguel Herrera betekende.

"Als een land uitgeschakeld is op een WK, dan is er teleurstelling en overheerst er frustratie en boosheid. Dat zie ik weleens bij trainers, die zeggen dan geen slimme dingen. Ik zie mezelf niet als schuldige voor de uitschakeling van Mexico. Ze vallen daar over de verkeerde heen."

Na lang aandringen van de Mexicaanse verslaggevers legde Robben zijn verhaal toch nog een keer uit. "Jullie hebben me zo ver gekregen en met deze uitleg moeten jullie het doen. De scheidsrechter vond het een penalty en ik ook. Bovendien zal Mexico ook weleens een strafschop hebben gekregen die niet terecht was."

Robben: 'Spelers Oranje moeten nu opstaan, niet wegkruipen' | Van Rhijn na jaar afwezigheid: 'Kom stukje rijper bij Oranje' | Promes steunt Hiddink: 'Zijn woorden motiveren ons'