Arjen Robben denkt dat Oranje deze week vooral mentale kracht moet tonen in de oefenwedstrijd tegen Mexico en het EK-kwalificatieduel met Letland.

"Dat aspect komt er nu wel bij kijken. Vooral het met de druk omgaan, de sfeer rond het Nederlands elftal is wat negatief op dit moment", constateert de aanvaller van Bayern München.

"Daar moeten we mee om kunnen gaan door juist niet weg te kruipen. Juist nu moeten we als spelers zijnde opstaan en het slechte begin herstellen."

De 30-jarige Robben doelt vooral op de 2-0 nederlaag in IJsland die veel onrust teweeg bracht binnen het team en bij de fans. De suggestie dat het ook een positieve waarschuwing kan zijn na een goed WK, wees hij resoluut van de hand.

"Dat kunnen we pas later zeggen. Die eerste paar interlands waren in ieder geval een wake-up call. We moeten nu achter de concurrentie aan rennen en kunnen ons niets meer permitteren."

Favorietenrol

Na de eerste kwalificatienederlaag tegen Tsjechië werd het ontbreken van de geblesseerde Robben als één van de redenen opgevoerd. Nu is Nigel de Jong de belangrijke speler die afwezig is.

"Nu we in de favorietenrol zitten tegen Letland mag dat geen excuus zijn. Die wedstrijd moeten we gewoon winnen, wie er ook ontbreekt."

Robben zegt weinig te kunnen met de uitspraak van bondscoach Guus Hiddink, die aangaf ontslag te nemen als Oranje niet weet te winnen van Letland.

"Mij zegt het niet veel omdat ik erop reken dat we winnen. We spelen tegen Letland, niet tegen Duitsland of Argentinië. We moeten er ook een beetje vertrouwen in hebben."

Baas

Al te veel bezig zijn met het functioneren van Hiddink wil Robben dan ook voorkomen in de aanloop naar de twee duels. "Het blijft rondzingen en ik word er steeds mee geconfronteerd. Maar ik lig daar niet 's avonds in mijn bed aan te denken. Dan ben ik bezig met het voetbal en hoe dat beter kan."

Onlangs belde Hiddink met Robben en aanvoerder Robin van Persie over de problemen bij Oranje. De buitenspeler wil niet de indruk wekken dat hij veel bepaalt binnen het team. "Het is niet zo dat ik alle details met hem bespreek. De trainer is de baas en die bepaalt de dingen."

Promes steunt Hiddink: 'Zijn woorden motiveren ons' | Teruggekeerde Vlaar vol vertrouwen dat het goedkomt met Oranje | Willems: 'Kom anders binnen bij Oranje dan voorheen'