Schaatsbond KNSB heeft maandag laten weten hoe de samenwerking met TranSportium in Zoetermeer er in grote lijnen uit zal komen te zien.

Op termijn zal er door TranSportium een samenwerking plaatsvinden met Thialf in Heerenveen. Op beide locaties zullen er schaatsevenementen gereden gaan worden.

Daarnaast wordt TranSportium onderdeel van de regionale talentencentra-structuur van de KNSB. De schaatshal in Zuid-Holland is naar verwachting in 2019 klaar. De KNSB wil een jaar eerder de overeenkomst aangaan met TranSportium.

"De intentie is positief nieuws en goed nieuws voor de sport", laat Frank Heijerman, projectleider van TranSportium, weten aan NU.nl. "We willen samen met Thialf Heerenveen een goed product neerzetten. Dat wordt een proces dat in goed overleg zal gaan plaatsvinden."

Volgens Heijerman zal TranSportium niet alleen als schaatshal gaan functioneren. "Er komen als het goed is ook een platform voor baanwielrennen en faciliteiten voor turnen en atletiek."

Hobbels

Toch zullen er volgens Heijerman nog wat hobbels in de weg naar de uiteindelijke oplevering in 2019 zitten. "We zullen in de komende periode nog behoorlijk wat toetsen moeten doorstaan. Zo eerlijk moet ik ook zijn."

"Er is nog een lange weg te gaan, het duurt nog lang voordat het 2019 is. Vergeet niet dat we een jaar hebben stilgestaan."

Het Almeerse Icedôme leek lange tijd namelijk de nieuwe schaatsaccommodatie van Nederland te worden, maar de KNSB trok in juni de gunning terug. Het consortium achter het Almeerse plan kreeg de financiën niet rond.

Thialf

Toen de Icedôme nog wel een gegadigde was, liet het TranSportium al weten samen te willen werken met Thialf.

De KNSB is nu met Thialf in gesprek over de afsluiting van een meerjarige verbintenis tussen beide partijen op korte termijn. De schaatshal in Heerenveen blijft voorlopig nog gewoon de trainingsaccommodatie.