Ted-Jan Bloemen mag van de internationale schaatsbond ISU officieel voor Canada uitkomen. De geboren Nederlander zal bij de wereldbeker in Seoul, die over een kleine twee weken wordt gehouden, zijn internationale debuut maken voor zijn nieuwe vaderland.

De Canadese schaatsbond meldt maandag op de eigen website dat de 28-jarige Bloemen een zogeheten clearance heeft gekregen, waardoor hij nu ook aan wedstrijden van de ISU mag meedoen.

De voormalige Nederlands kampioen allround zal op zaterdag 22 november in Seoul op de 10.000 meter voor het eerst starten namens het Noord-Amerikaanse land.

De in Gouda geboren stayer, die een Canadese vader en een Nederlandse moeder heeft, emigreerde deze zomer naar Canada en kreeg ook een paspoort van zijn nieuwe land.

Heel blij

Bij de Canadese selectiewedstrijden in Calgary plaatste Bloemen zich op de 5 en 10 kilometer voor de World Cups. Op die laatste afstand verbeterde hij ook het negen jaar oude Canadese record.

Het was op dat moment echter nog onzeker of de pupil van Bart Schouten aan de eerste wereldbekers van het seizoen zou mogen meedoen.

"Ik ben natuurlijk heel blij met dit nieuws", reageert Bloemen op zijn clearance. "Ik heb het gevoel dat ik beter schaats dan ooit, dus ik wil me graag testen tegen de wereldtop. Ik ben er ook heel trots op dat ik deel uitmaak van het Canadese team."

De nieuwe wereldbekercyclus begint vrijdag in het Japanse Obihiro. Dan moet de nummer vier van het WK allround van 2010 nog toekijken.