ALKMAAR - John Bosman zet na dit seizoen een punt achter zijn imposante carrière. De 37-jarige aanvaller van AZ neemt zondag in de thuiswedstrijd tegen NEC al afscheid van de Alkmaarse fans.
AZ
NEC

Bosman maakte zijn debuut in het betaalde voetbal in het seizoen /1984. Hij kwam uit voor
Ajax
PSV

Zoontje

Bosman heeft aangegeven dat hij het fysiek en mentaal steeds moeilijker vindt om door te gaan. Hij heeft meer last van kleine blessures. Eerder dit seizoen verloor Bosman na een ongeval zijn vijfjarige zoontje. Mogelijk wordt hij na dit seizoen jeugdtrainer voor AZ.

Europacup

Bosman werd met Ajax, KV Mechelen, PSV en Anderlecht kampioen. Met de laatste club lukte hem dat zelfs drie keer. Met Ajax won hij in 1987 de Europacup voor bekerwinnaars, hoewel hij de finale tegen Lokomotiv Leipzig miste door een schorsing. Het jaar erop verloor hij de eindstrijd in hetzelfde toernooi van KV Mechelen, de club waarnaar hij gelijk daarna overstapte.

Spitsenduo

In zijn beginjaren bij Ajax vormde Bosman een succesvol spitsenduo met Marco van Basten. Als schaduwspits achter 'San Marco' maakte hij veel goals, vooral met het hoofd. In het Nederlands elftal scoorde hij in 1987 vijf keer in de interland tegen Cyprus, een evenaring van het nationaal record van Jan Vos en Leen Vente. De interland werd ongeldig verklaard wegens een bomincident.

Interland

Van Basten maakte in 1990 wel vijf geldige goals tegen Malta. Hij troefde Bosman ook af op het EK 1988. In de openingswedstrijd tegen de Sovjet-Unie mocht 'Bossie' beginnen, maar toen dat duel verloren ging moest hij zijn plaats afstaan aan zijn concurrent. Van Basten groeide uit tot ster van het gewonnen toernooi.

Deze rol zou Bosman op een eindtoernooi nooit vervullen. John van Loen kreeg bij het WK 1990 de voorkeur, Bosman mocht niet eens mee. Ook het EK 1992 miste hij. Bij het WK 1994 nam bondscoach Advocaat Bosman wel mee naar Amerika, maar de spits speelde wederom geen minuut. Hij zou daarna nog twee interlands meedoen in 1997, toen hij al bij
FC Twente