PEC Zwolle heeft na vier duels zonder overwinning weer eens gewonnen in de eredivisie. FC Groningen werd met 2-0 verslagen. In Friesland redde sc Heerenveen tegen Go Ahead Eagles een punt in de slotfase.

Zwolle kwam vroeg op voorsprong dankzij een ongelukkig eigen doelpunt van Johan Kappelhof in de vijfde minuut. Tomas Necid besliste de wedstrijd in de 58e minuut. De Tsjechische spits moest later wel van het veld met rood.

Go Ahead speelde bij sc Heerenveen een verrassend goede eerste helft en stond bij rust met 2-0 voor door goals van Marnix Kolder en Alex Schalk. De Friezen kwamen in de tweede helft terug tot 2-2 via Daley Sinkgraven en Jukka Raitala, die in de 84e minuut doel trof.

PEC staat door de zege op nummer negen Groningen vierde. Heerenveen is zevende, Go Ahead bezet de vijftiende plaats.

Gelukkig

Bij rust was het 1-0 tussen Zwolle en Groningen, maar gezien het aantal kansen had het scorebord ook 3-2 kunnen aangeven. De thuisclub kwam al na vijf minuten op voorsprong. Een vrije trap van Bart van Hintum schampte het hoofd van Ben Rienstra en vloog via de kruin van Kappelhof achter doelman Sergio Padt.

Het team van Erwin van de Looi schudde de frustratie meteen van zich af en ging vol in de aanval. Het leidde tot mogelijkheden voor Danny Hoesen, terug na een voetblessure, Jarchinio Antonia en Michael de Leeuw. Dat de gelijkmaker uitbleef was in belangrijke mate te danken aan de sterk keepende Warner Hahn. Vlak voor het rustsignaal van scheidsrechter Björn Kuipers held hij ook Tjaronn Chery van scoren af.

De drang naar voren van Groningen gaf de Zwollenaren ruimte en daar maakten ze graag gebruik van. Hans Hateboer voorkwam met een perfect getimede sliding de 2-0 van de doorgebroken Jesper Drost. Padt had, na een goede reactie op een kopbal van Necid, geluk dat de bal die hij tegen hem aantrapte net naast ging. Een formidabele knal van Bram van Polen tikte hij alert over.

PEC was ook na rust de meest geukkige ploeg. Een vrije trap van ver werd bij de tweede paal met het hoofd teruggelegd door Trent Sainsbury waarna Necid inkopte: 2-0. De spits maakte de laatste tien minuten door een stommiteit spannend. De kopspecialist ging eerst hard door op Antonia, die hoog opsprong, en gaf de Groningse aanvaller, die half op hem landde, een kopstootje: rood. Het had alleen voor hemzelf gevolgen.

Fluitconcert

In het Abe Lenstra Stadion viel uit de eerste serieuze aanval van Go Ahead, dat uitgekookt op de counter loerde, meteen de openingsgoal. Lars Lambooij brak door over de rechtervleugel en bediende spits Kolder op maat: 0-1.

Met een schot op de paal was Uth daarna dicht bij de gelijkmaker. Een minuut later kwam ook Schalk uit een snelle uitbraak van de Eagles tot scoren (0-2). Opnieuw was er op de rechterkant van Go Ahead geen enkele Friese dekking of tegenstand te bekennen.

Na een flink fluitconcert bij de rust begon sc Heerenveen opgepept aan de tweede helft. Een snelle treffer van Sinkgraven, die nogal gelukkig in balbezit kwam en daarna doeltreffend uithaalde, gaf het thuispubliek hoop op een positieve wending in het levendige duel (1-2).

Go Ahead Eagles had het zwaar in het aanhoudende Friese offensief, maar bleef levensgevaarlijk in de tegenstoot. Vooral dankzij doelman Kristoffer Nordfeldt mocht sc Heerenveen lang blijven geloven in de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk in de 84e minuut en kwam op naam van de net ingevallen Raitala (2-2). Met pijn en moeite kon Go Ahead nadien het dikverdiende punt vasthouden tot het eindsignaal.

Bekijk het programma en de stand in de eredivisie I PEC-trainer Jans baalt van 'domme kopduw' Necid I De Roon: 'Heerenveen is geslacht op de counter'