Feyenoord heeft zichzelf donderdagavond een goede dienst bewezen in de Europa League door op eigen veld met 2-0 te winnen van HNK Rijeka.

Karim El Ahmadi en Lex Immers maakten al in de eerste twintig minuten de doelpunten voor de thuisclub.

Feyenoord staat door de tweede Europese zege op rij in De Kuip nu op zes punten uit vier wedstrijden en bezet plek twee in groep G.

Sevilla is koploper met acht punten na de 3-1 thuiswinst op Standard Luik dat net als Rijeka vier punten heeft.

Kevin Gameiro zette de Spanjaarden op voorsprong waarna Paul José Mpoku gelijkmaakte. José Antonio Reyes en Carlos Bacca bezorgden Sevilla rust de zege.

Borst

Coach Fred Rutten zag Feyenoord donderdag uit de startblokken schieten tegen Rijeka. De Kroaten wonnen twee weken geleden met 3-1 van de nummer drie van de eredivisie, die dat duidelijk recht wilde zetten.

Binnen vijf minuten kreeg Colin Kazim-Richards al een goede kopkans. De Engelse Turk mikte naast en over, maar was even later wel belangrijk bij de openingstreffer van El Ahmadi. Kazim-Richards legde de bal met de borst klaar, de middenvelder nam hem knap mee en schoot hard in de bovenhoek raak.

Rijeka had weinig te vertellen en in de twintigste minuut was het al 2-0 via Immers. De aanvallende middenvelder kon uit een corner van Jens Toornstra vrijwel ongehinderd binnenkoppen bij de eerste paal.

Immers keerde net als Elvis Manu na een blessure terug in de basis, wat ten koste ging van Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius.

Vermeer

Feyenoord had in de eerste helft de marge nog kunnen uitbreiden, maar Kazim-Richards miste de bal een keer en zag een inzet geblokt worden.

Tussendoor claimde Rijeka nog een strafschop na een charge van Luke Wilkshire. Aanvoerder Anasa Sharbini had recht van spreken, maar kreeg geel voor een vermeende schwalbe van de Schotse arbiter Craig Thomson.

In de tweede helft kon Feyenoord het duidelijk niet meer opbrengen om druk te blijven zetten op de defensie van Rijeka. Het spel werd erg slordig en de bezoekers werden in de laatste twintig minuten regelmatig gevaarlijk. Het was aan goed keepen van Kenneth Vermeer te danken dat Feyenoord voor de eerste keer de 'nul' hield in de groepsfase.

De ploeg van Rutten verspilde zo weinig energie met de lastige uitwedstrijd bij Vitesse van zondag in het vooruitzicht.

Met een thuisduel met Sevilla en een bezoek aan Standard Luik voor de boeg mag Feyenoord ook nog hopen op een Europees vervolg. Het geblesseerd uitvallen van Wilkshire en Manu in de slotfase zal Rutten wel zorgen baren.

Bekijk de uitslagen en standen in de Europa League

El Ahmadi: 'Zo kunnen we thuis ook van Sevilla winnen' | Rutten: 'Waren op alle fronten beter in de eerste helft'