Ajacied Joël Veltman werd woensdagavond tijdens het Champions League-duel met FC Barcelona met twee keer geel opnieuw van het veld gestuurd.

Zelf had de verdediger het gevoel dat hij twee noodzakelijke overtredingen had gemaakt. Zijn trainer Frank de Boer is echter van mening dat Veltman verstandiger had moeten handelen.

Vorig jaar won Ajax nog van de Catalanen, ondanks de rode kaart voor Veltman. Dit keer zegevierde Barça met 2-0 in de Arena.

''Veltman moet slimmer worden'', stelde De Boer. ''Maar dat lukt alleen als hij blijft spelen. En die kans wil ik hem graag geven.''

De Boer snapte dat Veltman in de eerste helft aan de noodrem trok. "Anwar El Ghazi had een trap tegen zijn hoofd gekregen. Dan moet een scheidsrechter volgens mij het spel stil leggen. Barcelona speelde verder en Veltman maakt daarom een overtreding. Maar in de tweede helft was het niet slim dat hij Messi blokte."

Afgestraft

Vlak na de rode kaart van Veltman verdubbelde Barcelona de voorsprong en was de wedstrijd gespeeld. Veltman treurde na afloop, maar had niet het idee dat zijn rode kaart onnodig was. ''Ik had me voorgenomen dat dit nooit meer zou gebeuren, maar bij beide gele kaarten wilde ik een scoringskans voorkomen." 

"Vooral de eerste kaart was heel zuur. Ik had gedacht dat Barcelona de bal uit zou schieten omdat El Ghazi geblesseerd op de grond lag, maar dat deden ze niet. Toen moest ik ingrijpen. Het is extra zuur dat het de tweede keer is dat dit me tegen Barcelona overkomt. Dat ging wel even door mijn hoofd toen ik van het veld liep.''

De Oranje-international was wel content met het vertoonde spel van Ajax, dat het Barcelona erg moeilijk maakte en minimaal één keer had moeten scoren.

''We kunnen tevreden zijn over de manier waarop we gespeeld hebben. We benaderden het niveau van Barcelona. Van zulke wedstrijden worden we heel veel beter.''

De Boer baalde vooral dat Ajax het zelf had laten liggen. ''Er waren helaas meer lullige momenten'', zei hij. "Jasper Cillessen gaat in de fout bij de eerste goal en Nicolai Boilesen was verrast bij de tweede goal. Die fouten worden keihard afgestraft op dit niveau. Dat moet beter, daar moeten we aan werken.''

De Boer: 'Laten zien dat we mee kunnen op hoogste niveau'