Ajax is woensdagavond opnieuw niet opgewassen gebleken tegen FC Barcelona. In de eigen Arena verloren de Amsterdammers met 2-0. Twee weken geleden werd het in Camp Nou al 3-1.

Het betekent de uitschakeling van Ajax in de Champions League, want Paris Saint-Germain versloeg APOEL Nicosia in de andere wedstrijd in groep F met 1-0.

Ajax bood dit keer echter wel serieuze tegenstand tegen Barcelona. De wedstrijd was pas gespeeld toen Joël Veltman halverwege de tweede helft, bij een 1-0 voorsprong voor Barcelona, met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd door arbiter Pedro Proença.

Kort daarna schoot Lionel Messi de tweede Catalaanse treffer binnen. Dat was zuur voor Ajax, want de equipe van coach Frank de Boer had lange tijd prima partij geboden.

Buitenspel

In de openingsfase werd nog een doelpunt van Neymar afgekeurd vanwege buitenspel, maar al snel nam Ajax de controle over. Vooral Thulani Serero, die op het middenveld de voorkeur had gekregen boven Jaïro Riedewald, en Anwar El Ghazi maakten veel indruk.

Dat gold aan Barcelona-zijde niet voor Luis Suarez, die tegen zijn oude club een zeer zwakke partij afleverde. Helaas voor Ajax kon dat niet van Messi gezegd worden. Kort nadat Ajax twee keer aanspraak kon maken op een doelpunt, Lucas Andersen schoot net naast en Davy Klaassen stuitte op keeper Marc-André ter Stegen, scoorde Messi wel.

De Argentijn kon raak koppen nadat Jasper Cillessen uit zijn doel was gekomen en de fout in ging. De keeper wilde de bal uit de lucht plukken, maar liet zich verrassen door Marc Bartra. Messi knikte diens voorzet in het doel. 

Ajax beklaagde zich bij arbiter Proença, want El Ghazi lag nog op de grond in het strafschopgebied van Barcelona nadat hij een schoen tegen zijn hoofd had gekregen. Sowieso had de thuisploeg geen geluk met de scheidsrechter. Ricardo van Rhijn had al eerder een strafschop kunnen krijgen toen hij de bal tegen een Catalaanse arm schoot.

Record

Ajax ging de rust in met het gevoel dat er wellicht meer te halen was, maar kwam bedrogen uit. Al was invaller Arek Milik nog heel dicht bij de gelijkmaker. De Pool verving na een goed uur Kolbeinn Sigthorsson en kopte een paar minuten na zijn entree tegen de buitenkant van de paal.

Een slotoffensief van Ajax zat er niet in omdat Veltman zich genoodzaakt zag om Messi op weg naar het Amsterdamse doel te vloeren. Net als een jaar eerder tegen Barcelona werd Veltman van het veld gestuurd. Destijds won Ajax desondanks, maar zo'n stunt zat er dit keer niet meer in.

Kort na de tweede gele kaart van de verdediger maakte Messi na een door hem zelf opgezette aanval de 2-0. Het betekende zijn 71e treffer in de Champions League, een evenaring van het record van Raúl, en ook de uitschakeling van Ajax in het miljoenenbal.

Paris Saint-Germain had aan een vroeg doelpunt van Edinson Cavani genoeg tegen APOEL. De assist kwam van oud-Ajacied Gregory van der Wiel.

Ajax moet nu zorgen dat het in de laatste twee groepswedstrijden APOEL onder zich houdt zodat het na de winter nog wel verder mag in de Europa League.

De Boer: 'Laten zien dat we mee kunnen op hoogste niveau' | Moisander tevreden over 'goede' eerste helft Ajax

Bekijk de uitslagen en de stand in de Champions League