De internationale spelersvakbond FIFPro zal spelers adviseren niet deel te nemen aan het WK 2022 in Qatar als het toernooi in de zomer gehouden wordt.

Dat zegt FIFPro-voorzitter Theo van Seggelen woensdag tegen de BBC.

Volgens Van Seggelen is de hitte in Qatar een "gevaar voor de gezondheid van de spelers". In mei tot september kan de temperatuur in de golfstaat oplopen tot boven de veertig graden.

Mocht het toch tot een zomers WK komen dan zal FIFPro de beslissing bovendien juridisch aanvechten, zo meldt Van Seggelen.

Sponsors

Sinds de FIFA in december 2010 koos voor een WK in Qatar is er al discussie over het moment waarop het toernooi gespeeld moet worden. UEFA-voorzitter Michel Platini benadrukte woensdag dat hij wil dat het toernooi in de winter gehouden wordt.

De bond voor Europese voetbalclubs ECA gaf onlangs aan april en mei als goede maanden te zien voor het WK 2022, omdat een winters toernooi het clubvoetbal zou verstoren. Van Seggelen ziet die maanden echter niet als optie.

"De gezondheid van de spelers is altijd belangrijker dan de financiële en commerciële belangen van de clubs. Je hebt sponsors nodig in het voetbal, maar het heeft niet de hoogste prioriteit."

Winterspelen

Ook een WK in januari en februari heeft niet de voorkeur van FIFPro, omdat dan al de Olympische Winterspelen op het programma staan. "Je kunt het IOC moelijk kwalijk nemen dat de winterspelen in de winter worden gehouden."

"Als daarvoor geen oplossing komt dan lijkt de periode voor kerst de enige overgebleven mogelijkheid. De maanden november en december."