Bondscoach Max Caldas van de hockeyers heeft woensdag zijn 18-koppige selectie bekendgemaakt voor de Champions Trophy, die in december in India wordt gehouden.

Billy Bakker is een opvallende afvaller voor het eerste grote toernooi onder Caldas, de voormalig bondscoach van de hockeyvrouwen. De speler van Amsterdam zat wel in de selectie voor het WK in eigen land van afgelopen zomer, waarop Oranje tweede werd.

In vergelijking met het wereldkampioenschap zullen er nog vier spelers niet bij zijn: Wouter Jolie, Klaas Vermeulen, Marcel Balkestein (allen gestopt als international) en Jelle Galema.

Hun plaatsen worden ingenomen door Glenn Schuurman en Diede van Puffelen (beiden Bloemendaal) en de debutanten Martijn Havenga (Kampong), Niek van der Schoot (Oranje Zwart) en Mirco Pruyser (Amsterdam).

Nederland neemt het in de poulefase op tegen Argentinië, Duitsland en gastland India. De eerste wedstrijd is op 6 december en de finale in Bhubaneswar staat gepland voor 14 december.

Trainingskamp

Jaap Stockmann, Pirmin Blaak, Jeroen Hertzberger en Sander Baart spelen in januari en februari in de Hockey India League en missen daardoor het trainingskamp van drie weken in Zuid-Afrika, maar zijn toch geselecteerd. Bob de Voogd is om die reden wel afgevallen.

"De trainingsstage in Zuid-Afrika is heel belangrijk om langere tijd bij elkaar te zijn'', zei Caldas in Nieuwegein bij de bekendmaking van zijn selectie. "Dat heb ik de spelers ook gezegd, maar De Voogd heeft voor India gekozen. De andere vier hadden al eerder een contract getekend, dus dat moeten we respecteren.''

Caldas reist met 24 spelers naar Kaapstad. Afvallers als Bakker zijn daar ook welkom, ook al is de 25-jarige speler volgens Caldas op dit moment niet goed genoeg voor selectie.

"Billy kan op de Spelen in Rio de Janeiro over twee jaar de kleur van de medaille bepalen, maar hij moet zich wel ontwikkelen. Zijn vermogen is op dit moment niet zichtbaar.''

Selectie hockeyers voor Champions Trophy:

Seve van Ass, Sander Baart, Pirmin Blaak, Martijn Havenga, Jeroen Hertzberger, Rogier Hofman, Robert van der Horst, Constantijn Jonker, Robbert Kemperman, Floris van der Linden, Mirco Pruyser, Diede van Puffelen, Niek van der Schoot, Glenn Schuurman, Jaap Stockmann, Valentin Verga, Mink van der Weerden en Sander de Wijn.