Richard Krajicek heeft een goed gevoel over het toevoegen van nog een topspeler aan zijn deelnemersveld voor het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

De toernooidirecteur zal bij de ATP World Tour Finals aanwezig zijn om Novak Djokovic, Roger Federer of Andy Murray over de streep te trekken om op zijn evenement in Ahoy te spelen.

"Ik heb goede hoop op Murray of Djokovic. Federer is het meest mysterieus, die heeft eigenlijk nog geen signaal afgegeven", vertelt Krajicek aan NU.nl.

De oud-Wimbledonwinnaar wist met Stanislas Wawrinka, Tomas Berdych en Milos Raonic al drie top tien-spelers vast te leggen, maar heeft nog ruimte voor één echte publiekstrekker.

"Van de grote vier kunnen we er maar eentje hebben, anders moet ik het budget van volgend jaar al gaan gebruiken. Nadal gaat op gravel spelen omdat het beter is voor zijn knieën, dus voor ons is het helaas een van de grote drie."

Verantwoordelijkheid

Pas na de World Tour Finals, die zondag beginnen, kan Krajicek bekendmaken of het gelukt is om een extra topspeler binnen te halen. "Ze hebben me tot na Londen in de wacht gezet, dan is het hopen dat we rondkomen. Het is voorlopig nog een kans van één op drie."

Krajicek is twee dagen present op het prestigieuze evenement in Londen. "Daar heb ik ook afspraken met hun managers staan om de interesse nogmaals te bevestigen. Gelukkig hoef ik ze niet meer te overtuigen van de voordelen van ons toernooi, de goede uitstraling kennen ze."

De voormalig nummer vier van de wereld merkt dat de spelers steeds meer rekening houden met de belangen van toernooidirecteuren. Voorheen wist Krajicek eerder dat een topper zou komen, maar werd er vervolgens ook vaak afgezegd.

"Het is inmiddels jaren geleden dat we al die terugtrekkers hadden en spelers vinden dat ook niet leuk. Als ze 'ja' zeggen, willen ze ook honderd procent zeker zijn. Ze willen eerlijk zijn naar de fans in Nederland en denken aan het imago van de sport."

"Het is prettig dat ze die verantwoordelijkheid voelen, maar het zorgt er ook voor dat we lang moeten wachten. De wetten zijn nu anders en van ons wordt flexibiliteit gevraagd. Het wordt steeds vaker november, maar daar kunnen we mee leven."

Nederlanders

Naast de topspelers heeft Krajicek met drie wildcards ruimte om Nederlanders in het hoofdtoernooi toe te laten. Jesse Huta Galung heeft de eerste plek al binnen vanwege zijn medewerking aan promotieactiviteiten. De geboren Haarlemmer zal met de beste clubkampioen van het land aan het dubbelspel deelnemen.

Robin Haase en Igor Sijsling zullen zich met een 86e en 87e plaats op de wereldranglijst niet rechtstreeks plaatsen en zijn afhankelijk van een wildcard. Haase liet zich deze week ontvallen na zijn afwezigheid van eerder dit jaar graag weer in Rotterdam te komen spelen.

Krajicek: "Dat is mooi om te horen, we willen graag de absolute wereldtop zien met de Nederlandse toppers. Ik moet alleen kiezen of het Igor of Robin wordt, want de derde wildcard houd ik tot het laatste moment vast voor als er nog een topspeler wil komen na de Australian Open. Over het algemeen gaan ze alle drie naar Nederlanders en het liefst had ik er vijf, maar we willen een zo aantrekkelijk mogelijk veld."