Frank de Boer ziet het als een logische ontwikkeling dat de kloof tussen de Europese topclubs en teams als Ajax die minder presteren in Europa, steeds groter lijkt te worden.

"Bij ons is de gemiddelde speler 22 of 23 jaar, die spelers moeten nog zo ontzettend veel leren", vertelt de coach die het woensdag met Ajax opneemt tegen FC Barcelona in de Arena.

"Kijk alleen al naar ons. Barcelona heeft altijd een team dat gemiddeld 26, 27 of 28 is. Als zij een fantastische dag hebben, dan is het een gapend gat. Dat is gewoon een feit."

"Die spelers zijn op hun top vanaf die leeftijd tot en met hun 30e en sommigen zelfs hun 34e. Dan kan het gat heel groot zijn als we twee ervaren spelers missen zoals Serero en Boilesen in de uitwedstrijd bij Barcelona."

Incident

De Amsterdammers werden bij de 3-1 nederlaag in Camp Nou helemaal weggespeeld voor rust en op dezelfde avond deden Bayern München en Real Madrid hetzelfde met AS Roma (7-1) en Liverpool (3-0).

"Bij de Italianen had ik dat wel verwacht. Engeland, Duitsland en Spanje zijn gewoon de beste competities. Liverpool was ook een verrassing voor me. Ik hoop dat dat een incident is."

"Maar het is duidelijk dat Barcelona, Bayern en Real gewoon de beste selecties hebben. Als we kijken naar wat die allemaal gekocht hebben, is dat ook te begrijpen."

Afwachten

Woensdagavond moet vanaf 20.45 uur blijken of het gat tussen Ajax en Barcelona in een jaar tijd groter of kleiner is geworden. Vorig seizoen won de kampioen van Nederland op eigen veld van de Spaanse topclub.

"Het is afwachten. Ik denk zelf dat het gat kleiner moet zijn omdat we meer ervaring in de Champions League hebben, maar Barcelona staat natuurlijk ook niet stil."

Ajax bereikt mijlpaal in Champions League-duel met Barcelona