Rubens Barrichello zou op 42-jarige leeftijd zijn rentree in de Formule 1 gemaakt hebben als Caterham zich niet teruggetrokken zou hebben voor de Grands Prix van de Verenigde Staten en Brazilië.

De veteraan had zijn zinnen gezet op de laatste drie races van het seizoen, maar zag zijn droom in duigen vallen toen de financieel geplaagde renstal toestemming kreeg om twee GP's over te slaan.

"Wij zouden met Rubens aan de start zijn verschenen in de laatste drie races", erkent een bron binnen Caterham in gesprek met journalist Adam Cooper. "De sponsoring was rond en alles zag er goed uit. Het zou fantastisch geweest zijn voor de Formule 1."

Barrichello had maar wat graag aan de start willen staan in São Paulo. "Het zou geweldig geweest zijn om nog één keer voor eigen publiek te rijden en op een waardige manier afscheid te nemen."

De ervaren Braziliaan reed in 2011 zijn laatste Formule 1-race, in Brazilië. De elfvoudig Grand Prix-winnaar kwam toen pas als veertiende over de streep. Sindsdien reed de voormalig coureur van Jordan, Stewart, Ferrari, Honda, Brawn en Williams in andere takken van de autosport.

Caterham treedt nu op 23 november in Abu Dhabi 'gewoon' aan met Kamui Kobayashi, die dit seizoen nog geen punten verzamelde namens het Britse team.