De begin oktober ernstig gevallen schaatser Christijn Groeneveld is in Nederland voorzichtig begonnen aan zijn revalidatieproces.

De 29-jarige Groeneveld ging op 9 oktober hard onderuit bij een training in Inzell en liep ernstig rugletsel op. Hij moest in Duitsland twee zware operaties ondergaan en ondervindt nog steeds de naweeën van die laatste ingreep.

De Nederlands kampioen op natuurijs van januari 2013 is in het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee inmiddels wel gestart met het traject om weer te leren bewegen, zo meldt zijn ploeg Van Werven dinsdag op de eigen website.

"Zijn enige doel nu is om weer te leren lopen”, zegt zijn vader Pim Groeneveld. "En daarin herken je de topsporter. Hij is heel gemotiveerd. Maar hij heeft ook slechte momenten. Er zijn nog altijd geen garanties op volledig herstel af te geven."

Frisse lucht

Na drie weken in een ziekenhuisbed kan Groeneveld nu wel weer af en toe de frisse lucht in. "Hij gaat iedere dag twee keer in de rolstoel naar buiten. Dat zijn dingen om aan vast te houden."

Vader Groeneveld stelt dat zijn zoon veel heeft gehad aan alle steunbetuigingen uit de schaatswereld. Zo stak het peloton hem bij de eerste marathon in Amsterdam een hart onder de riem via een spandoek.

"Ze zeggen wel eens dat de schaatswereld klein is, maar de reacties die we hebben gekregen waren overweldigend. Dat is fantastisch."