Ajax-coach Frank de Boer realiseert zich dat zijn spelers woensdagavond boven zichzelf uit moeten stijgen in het thuisduel met FC Barcelona voor de Champions League.

"De spelers moeten de wedstrijd ingaan met de instelling dat ze de beste wedstrijd gaan spelen die ze ooit gespeeld hebben", aldus De Boer op een persconferentie.

De trainer wil voortborduren op de overwinning van zijn ploeg op de Spaanse topclub van vorig seizoen, toen Barcelona in Amsterdam met 2-1 onderuit ging.

"De spelers moeten laten zien aan de wereld dat ze het niveau aankunnen. In die wedstrijd hebben we Barcelona geen moment ruimte gegeven om te ademen. Dat moet nu weer."

Ajax kan woensdag gewoon beschikken over een fitte Thulani Serero en Nicolai Boilesen. De middenvelder komt net terug van een blessure en speelde zaterdag tegen FC Dordrecht nog slechts een halfuur. De verdediger viel in dat duel ziek uit.

Passie

In de uitwedstrijd van twee weken geleden werd Ajax in de eerste helft compleet weggespeeld door Barcelona. De kampioen van Nederland herstelde zich na rust en hield de schade beperkt tot 3-1. De Boer wil een soortgelijke beginfase voorkomen.

"We moeten er een wedstrijd van maken. Het moet veel beter dan toen in de eerste helft, te veel respect voor een tegenstander is ook niet goed. Ik wil een team zien dat met vertrouwen speelt en zijn kwaliteiten toont. Angst is niet goed, het gaat om passie."

Barcelona komt naar de Arena met twee nederlagen op zak in de laatste twee duels met aartsrivaal Real Madrid en Celta de Vigo. "Ze zijn zeker niet aangeslagen, daar hebben ze te veel voor meegemaakt", aldus De Boer.

"Maar ik denk wel dat ze zo snel mogelijk weer in hun flow willen komen en zeker ten koste van ons. Ze zullen zeker gemotiveerd zijn."

Suarez

De vierde groepswedstrijd van Ajax in groep F is vooral het duel van de terugkeer van Luis Suarez in de Arena. De Uruguayaan maakt na een schorsing van vier maanden voor het bijtincident op het WK zijn rentree in de Champions League tegen zijn oude club. De Boer verwacht dat het een speciale avond wordt voor Suarez.

"Het is fantastisch dat hij terugkeert op de plek waar hij zijn eerste triomfen heeft gevierd. Dit is ook een beetje zijn stadion, hij komt thuis. Hij heeft hier gedemonstreerd wat een geweldige doelpuntenmaker het is en was heel erg belangrijk voor het team."

Lionel Messi was twee weken geleden in Camp Nou de gevaarlijkste man bij Barcelona. De Boer gaat geen speler opofferen aan de Argentijn. "We moeten als team zorgen dat we altijd bij hem in de buurt zijn. We weten hoe goed hij is, al geldt dat natuurlijk ook voor iemand als Neymar."

Ajax heeft na drie wedstrijden twee punten en begint als nummer drie in de poule aan het duel. Barcelona staat tweede met zes punten en is bij winst zo goed als zeker van de volgende ronde. Als koploper Paris Saint-Germain ook wint van nummer vier APOEL Nicosia zijn de Fransen ook door naar de knock-outfase.

Ajax en Barcelona trappen woensdagavond om 20.45 uur af in de Arena.

Overzicht: Situatie in de Champions LeagueVan Rhijn: 'Ajax zal veel beter starten dan in Camp Nou' | Schöne en Veltman geloven in nieuwe stunt tegen Barcelona