Alberto Contador gaat volgend jaar niet alle drie de grote rondes rijden. De Madrileen zal zijn titel in de Ronde van Spanje niet verdedigen.

Dat bevestigt de 31-jarige Contador in een interview met het Spaanse radiostation Cadena Cope. Hij zal wel deelnemen aan de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk.

"Het plan dat ik heb, om te starten in de Giro en de Tour, is op papier al zwaar genoeg", aldus de kopman van Tinkoff-Saxo. "Ik weet dat die dubbel misschien mijn kansen kan verminderen in de Tour, maar de Giro is een wedstrijd die me inspireert en waar ik erg van houd."

Oleg Tinkov, de eigenaar van Contadors ploeg, daagde begin oktober de 'grote vier' ronderenners Nairo Quintana, Chris Froome, Vincenzo Nibali en Contador uit om volgend jaar in Italië, Frankrijk én Spanje aan de start te verschijnen. De Rus had daar 1 miljoen euro voor over.

Quintana, Froome en Nibali gaven al snel aan dat ze het een weinig realistisch plan vonden en Contador lijkt zich daar nu bij aan te sluiten.

'El Pistolero' reed dit jaar de Tour en de Vuelta. In Frankrijk moest hij na een val opgeven, waarna hij de Ronde van Spanje voor de derde keer op zijn naam schreef.

Analyse: Uitblinken in drie grote rondes zou unicum zijn