ROTTERDAM - De voorbereiding bood totaal geen houvast voor de competitie, maar PSV had zaterdag weinig moeite met het gepromoveerde Excelsior. Na zeventien minuten was de wedstrijd al beslist. Van Bommel en Bruggink hadden toen de 2-0 score op het bord gezet.

Excelsior bljkt een heel aardig elftal te hebben, technisch vooral, en met veel voetbal in het team. PSV zette de tegenstander al vroeg vast op eigen helft, want Excelsior is levensgevaarlijk als het de ruimte krijgt te voetballen.

Afkoopsommen

Op papier zijn de Rotterdammers beter dan RBC en FC Zwolle, de twee andere gepromoveerde ploegen, met dank aan Feyenoord natuurlijk. De winnaar van de UEFA Cup heeft een verregaande samenwerking met de club uit Kralingen. Doelman Malkowski, middenvelder Holman en aanvaller Pinas zijn gestald bij Excelsior. En spelers als Buys, Mtiliga, Van Dieren, Swerts en Boutahar staan officieel onder contract bij Excelsior, maar Feyenoord heeft het recht tot koop zonder forse afkoopsommen voor hen te moeten betalen. Zo worden de reglementen enigszins omzeild. Volgens de regels van de KNVB mogen er slechts vijf spelers van Feyenoord in de selectie zitten.

Kwaliteitsverschil

De wedstrijd tegen PSV was uiteraard geen graadmeter wat betreft de mogelijkheden van Excelsior in de hoogste divisie. Het kwaliteitsverschil tussen beide teams is daarvoor veel te groot. Excelsior heeft een erg jonge en onervaren ploeg. “Daarom was ik blij met de opening tegen een topclub als PSV, de spelers weten nu gelijk wat er wordt gevraagd op dit niveau. Dit was een goede leerschool”, zei trainer Koster.

Achttienjarige uitblinker

Malkowski (24) en Pinas (23) waren de oudste spelers in hun team tegen de Brabanders. Pinas is de jongste versterking, nadat hij bij Feyenoord niet aan bod kwam. De linkerspits had al na zeventien seconden kunnen scoren, maar keeper Waterreus redde bekwaam. Daarna nam PSV meteen het initiatief over en was Excelsior slechts af en toe gevaarlijk via de pas achttienjarige uitblinker Holman en Boutahar.

Slecht verdedigen

PSV moest niet echt vol gas geven. Van Bommel opende al in de derde minuut de score na slecht verdedigen. Veel kansen kreeg PSV echter niet. Via een fraaie vrije trap scoorde Bruggink in de zeventiende minuut, 0-2, waarmee hij de wedstrijd in het slot gooide. Het enige verwijt dat PSV gemaakt kon worden was dat de ploeg niet meer scoorde. Coach Hiddink had vergeleken met de ontmoeting met Ajax vorige week een wijziging in zijn basiself aangebracht, Robben aan de linkerkant voor Gakhokidze. De jonge Groninger heeft meer mogelijkheden en kan de top halen. Hij heeft niettemin tijd nodig volledig te assimileren in Eindhoven. Die tijd krijgt hij van Hiddink.

Onvoorspelbare acties

In de tweede helft toonde de spelers uit Bedum aan wat voor mogelijkheden hij heeft. Hij kan ook in Eindhoven een smaakmaker worden. Hij is snel, steeds dreigend, maakt onvoorspelbare acties, maar is ook nog naïef en lijdt soms duur balverlies. “Hij is jong en moet nog wennen, maar hij krijgt kansen zich te ontwikkelen”, zei Hiddink over Robben.