Rafael Nadal heeft maandag in Barcelona een blindedarmoperatie ondergaan. Het management van de Spanjaard verklaarde dat hij het ziekenhuis dinsdag waarschijnlijk mag verlaten.

De mondiale nummer drie besloot zich anderhalve week geleden na zijn uitschakeling tegen de Kroatische tiener Borna Coric (17) in de kwartfinales van het ATP-toernooi van Basel te laten opereren.

Nadal speelde toen al geruime tijd met antibiotica, om een ontsteking te onderdrukken. De 28-jarige tennisser kreeg vier weken geleden tijdens het Masterstoernooi van Shanghai voor het eerst last van het orgaan.

De antibiotica hielpen de veertienvoudig Grand Slam-winnaar echter nauwelijks. Om nieuwe infectie te voorkomen is de blindedarm nu verwijderd.

De Spanjaard mist door de operatie de ATP World Tour Finals, het eindejaarstoernooi dat op 9 november in de O2 Arena van Londen begint.

Nadal wil in december zijn training weer oppakken, om op tijd fit te zijn voor het ATP-toernooi van Doha, waar hij titelverdediger is. Het evenement in Qatar begint op 5 januari.