Coach Igor Gamoela van het Russische FC Rostov heeft zich verontschuldigd voor zijn racistische opmerkingen. Daarmee voorkwam hij een staking van vijf Afrikaanse voetballers bij de club.

Alle spelers deden maandag gewoon mee aan de training, verklaarde Gamoela maandag.

Gamoela had vrijdag gezegd dat hij hoopte dat zijn club niet nog een Afrikaanse speler aan zou trekken. "We hebben genoeg zwarte spelers, we hebben zes van die dingen", zei de 54-jarige Oekraïner, die bang was voor ebola.

Volgens de trainer hadden vijf Russische spelers al koorts en vreesde hij dat zij het levensbedreigende virus onder de leden hadden. Daarom sprak hij zich uit tegen het eventuele aantrekken van de Kameroense verdediger Benoît Angbwa.

'Nooit onderscheid gemaakt'

Naast de vijf Afrikanen heeft Rostov ook een Haïtiaanse international in de gelederen. De ontvangst van zijn opmerkingen viel Gamoela rauw op het dak.

"Ik maakte me ernstige zorgen en heb twee dagen niet geslapen. Het was nooit mijn bedoeling iemand te beledigen of van slag te maken." Gamoela liet verder weten 'nooit onderscheid te hebben gemaakt tussen goede en slechte spelers, buitenlanders of Russen'.

Eerder maandag hadden vijf Afrikaanse spelers nog aangekondigd de trainingen van Rostov voorlopig te laten schieten. Zij waren volgens de zaakwaarnemer van één van hen 'niet bereid onder de huidige coach te trainen'.