Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft tevreden gereageerd op een resolutie van de Verenigde Naties (VN), waarin de onafhankelijkheid van het IOC en de sport wordt gesteund.

Dat meldt het IOC maandag op de website. Volgens de olympische beweging houdt de resolutie in dat sport neutraal moet blijven en dat boycots in strijd zijn met de VN-principes.

''We verwelkomen deze resolutie als een historische mijlpaal in de relatie tussen sport en politiek", verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach.

''De uitstekende relatie tussen de VN en het IOC kan als voorbeeld dienen voor de verhouding tussen de nationale olympische comités en de nationale regeringen.''

Moskou

Het IOC wil voorkomen dat landen de Olympische Spelen gebruiken voor politieke stellingnames zoals in het verleden gebeurde met de boycot door de Amerikanen van de Spelen van Moskou 1980 en de reactie van de Russen vier jaar later door de Spelen van Los Angeles te mijden.

Sportorganisaties zoals het IOC en de wereldvoetbalbond FIFA staan geen politieke inmenging toe op het vlak van hun bevoegdheden. Nationale federaties die zich hieraan bezondigen, worden doorgaans van deelname aan internationale competities uitgesloten.