Robin Haase sloot zijn seizoen zondag positief af met een titel op Réunion, maar is desondanks ontevreden over zijn jaar.

"Het was uiteindelijk niet echt een goed seizoen. Ik ben flink gezakt, hoewel ik in sommige periodes best goed heb gespeeld", analyseert Haase tegen NU.nl.

De Hagenaar begon het jaar als nummer 56 van de wereld, maar staat nu 85e. Daarmee is hij wel de beste Nederlander; Igor Sijsling bekleedt de 86e plaats.

Haase nam in april afscheid van zijn Spaanse coach Marcos Gorriz. "Het is voor het eerst dat ik tijdens het seizoen ben gestopt met een coach en dat was best moeilijk."

De 27-jarige Haase koos vervolgens voor een tussenoplossing met zijn jeugdcoach Jos Koemans en twee jonge coaches die met hem meereisden. "Maar dat was niet ideaal. Daar gaat verandering in komen."

Hartstikke blij

In 2013 speelde Haase nog twee finales op ATP-toernooien, maar dit jaar was een halve eindstrijd in Gstaad het hoogst haalbare op dat niveau. "Het was een gek jaar. Aan het begin en einde van het seizoen speelde ik best goed, maar won ik bijna niks."

"Ik heb twee keer van Joezjni gewonnen waar ik voorheen nooit van won. Ik heb van Gasquet gewonnen, maar toch was het geen goed jaar. Ik heb een tijd lang echt goede resultaten neergezet, winnen is dan alleen wel nodig om vertrouwen te houden."

De eindzege bij het kleine toernooi op het Franse eiland is zijn enige van 2014. Ondanks het voor tennis geringe prijzengeld van 5000 euro voor de winnaar wil Haase niet spreken van een laag niveau.

"Ik heb hier van spelers gewonnen die allemaal rond plek honderd hebben gestaan, de ranking zegt niet zoveel. Vaak had ik een betere loting op ATP-toernooien. Ik ben echt hartstikke blij dat ik toch nog een toernooi heb gewonnen."

Krajicek

Volgend jaar zal Haase weer vaker in Nederland te bewonderen zijn. Dit jaar liet hij de toernooien van Rotterdam en Rosmalen aan zich voorbij gaan. Bij het ABN Amro-toernooi in Ahoy hoopt Haase in 2015 weer van de partij te zijn.

"Ik wilde een keer in Zuid-Amerika spelen in die periode en heb toen ook overlegd met Richard Krajicek. Rotterdam blijft voor mij een belangrijk toernooi waar ik graag wil spelen, dus ik hoop dat hij me een wildcard geeft."