Drie van de eerste vijf schaatsers op de 10 kilometer bij de NK afstanden kwamen zondag uit de stal van Team Clafis. Coach Jillert Anema ziet met lede ogen aan dat de langste afstand steeds minder belangrijk wordt in het (inter)nationale schaatsen.

"De ISU wil de 10 kilometer afschaffen, wij willen het aan het volk teruggeven", foetert Anema in de catacomben van Thialf. "Volgens mij was er vandaag heel veel enthousiasme bij het publiek en hopelijk was dat thuis voor de tv ook zo."

Jorrit Bergsma pakte de nationale titel in Heerenveen en de olympisch kampioen zag dat zijn ploeggenoten bij Clafis, de marathonschaatsers Erik-Jan Kooiman en Jouke Hoogeveen, derde en vierde werden.

"Jouke en Erik-Jan rijden pas een halfjaar bij mij, Erik-Jan is pas een jaar of drie weer serieus met schaatsen bezig, en ze kunnen nu al deze tijden rijden", aldus Anema. "Dat moet de hele schaatswereld zich aantrekken, die is lui en decadent." 

"Het kan toch niet dat er niemand is die zich er ook tussen kan rijden? Het bestaat toch niet dat een talent zoals bijvoorbeeld Havard Bokko dit niet kan? Dat moet je aan mij uitleggen. Het is gewoon luiheid."

"Wij hebben hard getraind, dat hebben we altijd gedaan. Dat is ook gewoon nodig, voor de 10 kilometer moet je arbeid leveren. Maar schaatsers willen nu allemaal op talent snelle rondjes rijden."

Anema merkte dit ook toen hij internationale rijders deze zomer vroeg of ze naar zijn ploeg wilden komen. "Ik heb er tien tot vijftien gevraagd. Niemand wilde. Ja, voor een week of drie om even af te kijken."

Minder populair

Nu ook Sven Kramer zich minder richt op de 10 kilometer - de nummer twee van Sotsji eindigde zondag slechts als negende in Thialf - lijkt er wel heel weinig concurrentie over te blijven voor Bergsma. De Fries vindt dat jammer.

"Het maakt het misschien wel wat makkelijker voor mij, maar de 10 kilometer heeft strijd nodig. Het wordt al minder populair, dus het is juist goed voor de sport als jongens als Sven en Bob de Jong het ook goed doen."

Anema was zuinig in zijn commentaar over Kramer. "Sven is natuurlijk voorzichtig met zijn lijf. Hij zit ook in de onmogelijke situatie dat hij eigenlijk niet kan afzeggen. Maar als Jorrit zo rijdt, komt hij sowieso niet in de buurt."

"Sven heeft nu natuurlijk een andere weg gekozen", vult Bergsma aan. "Hij richt zich meer op de 1500 meter. Maar het zou mooi zijn als hij ook weer goed rijdt op de 10 kilometer. Het lijkt nu bijna wel alsof wij de enige ploeg zijn die de afstand serieus neemt."

Wereldbeker

In dat verband lijkt het vreemd dat Anema de keuze heeft gemaakt dat hij zijn rijders niet naar de eerste twee wereldbekers in Azië laat gaan. Dit seizoen staat namelijk alleen over drie weken in Seoul een 10 kilometer op het programma in World Cup-verband.

De coach, die nog wel een uitzondering wil maken voor de debutanten Kooiman en Hoogeveen ("voor hen is het een geweldige ervaring"), legde eerder al uit dat het niet in zijn programma past.

Als hij zijn schaatsers naar Azië laat afreizen, is het volgens de Friese coach namelijk niet mogelijk om later in het seizoen, als de grote toernooien op het programma staan, in topvorm te zijn.

"Natuurlijk vind ik het jammer dat ik niet kan rijden in Seoul, maar je moet ook verder kijken in het seizoen", toont Bergsma begrip voor het standpunt van Anema. "Jillert heeft de planning voor het hele jaar gemaakt en anders is er geen kans om te trainen. En ik wil in februari goed zijn, bij de WK afstanden."